Anonymous
  Post count: 2088

  CRNA HRONIKA: Prenoćio pod balvanom koji ga je priklještio

  Eldin Bukva (27) tri dana se bezuspješno borio za život u fočanskoj bolnici…

  Na mezarju u Kotušu kod Međeđe na desetine rođaka, komšija i prijatelja klanjalo je dženazu 27-godišnjem Eldinu Bukvi, koji je prošlog četvrtka nastradao prilikom pada stabla u sječi šume u brdima iznad Međeđe. Radeći najteže poslove, prehranjivao je osmočlanu porodicu, jer pored oboljelih roditelja i četvero mentalno zaostalih braće i sestara, bio je jedini sposoban za rad.

  Uplakani otac Šaban priča nam kako je Eldin nedavno kupio polovnu kosilicu, pa je kosio livade mještana, a prije dvadesetak dana nacrno je počeo raditi na sječi šume.

  – Otišao je u šumu da radi. Radio je 20 dana. Javili su mi da ga je balvan pritisnuo. Prebačen je u Rogaticu, a onda u Foču – kaže Šaban.

  Svi detalji tragedije još nisu sasvim poznati. Eldin je radio s još jednim čovjekom. U jednom trenutku mladiću je pozlio i Eldin ga je dopratio do kolibe koju su koristili za odmor, gdje mu je skuhao čaj. Vratio se da dovrši obaranje stabla.

  – Zakačio je drvo težine od oko tri kubika, povukao ga je i ono je palo na njega. Pritisnulo mu je noge, nije imao lomova, a od siline udarca na nekoliko mjesta popucali su mu mišići i koža – kaže Eldinov rođak Adis.

  Od 17 sati popodne u četvrtak pa do jutra narednog dana nesretni mladić pokušavao se izvuči ispod ogromnog drveta. Cijelu noć padala je kiša. Nikome nije jasno zašto mu ranije nisu pomogli i zašto ga kolega nije ranije potražio. Iznemoglog su ga pronašli ujutro, ali je već bilo kasno. Umro je tri dana kasnije u KC Foča.

  (Dnevni avaz)