mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Banke i država ugrožavaju projekte vrijedne milione KM
  Utorak, 20 OCTOBER 2009 12:01

  Na farmi Domus u Hrenovici kod Goražda u toku je priprema stočne hrane za zimu, a njen vlasnik Šefket Delić očekuje da će imati spremno skoro 600 tona kukuruzne silaže. Goraždanin, ekonomist po struci, posljednjih godinu dana posvetio se stočarstvu.

  Kreditnim sredstvima od 400.000 maraka djelimično je sanirao objekte bivše JNA u Hrenovici, koje je od Općine Pale-Prača dobio pod zakup, te u njih smjestio 33 grla. Uposleno je osam radnika i veterinara.

  Farma trenutno broji 70 krava, do polovine narednog mjeseca očekuje ukupno 52 teladi, ali ekonomska kriza i izostanak podrške države prijete da je prepolove. – Podrška države je odlična, ali samo kada su obećanja u pitanju. U ovom momentu imamo male podsticaje od BPK za mlijeko, a od Federacije BiH nema ništa ni za prošlu godinu – dodaje Delić.

  Prema njegovim riječima, veliki problem napravile su i banke, sklanjajući novac i onemogućivši nove investicije.

  Na farmu je dovedena voda, izgrađen bazen kapaciteta 30.000 litara, pa je moguće pokrenuti i proizvodnju ribe. U jednom od objekata planirana je i farma koka nosilja, u u drugom pogon za automatsku mužu.

  – S firmom koja ima certifikat za proizvodnju ekohumusa potpisali smo ugovor i trenutno prikupljam stajsko đubrivo kako bi proizvodili humus za Holandiju i Njemačku. To je veoma isplativo. U prvom momentu jeste investicija, ali se ona vraća za tri do šest mjeseci – kaže Delić.

  Mjesečna rata
  Međutim, sredstava nema, pa su planirani projekti na čekanju. Za mjesečnu ratu kredita potrebno je osigurati skoro 7.000 KM, ali Delić kaže kako mora naprijed, jer nazad ne može. Pitanje je samo hoće li i on, poput mnogih drugih
  poduzetnika, biti prinuđen prepoloviti stado i odustati od novih rizičnih ulaganja u državi koja im ne daje nikakvu podršku.

  (Dnevni avaz)

  Kredit za spas kantona
  Utorak, 20 OCTOBER 2009 11:51


  Skupština BPK-a Goražde na posljednjoj sjednici većinom glasova je usvojila odluku o kreditnom zaduženju BPK-a Goražde od 8,7 miliona KM. Sa sredstvima iz ovog kreditnog zaduženja i očekivanim grantom od 4 miliona maraka, kako procjenjuju u Ministarstvu finansija, ovaj kanton bi mogao prevazići tešku fi nansijsku krizu.

  – Mi smo ispunili sve uslove za dodjelu kreditnih sredstava koja su neophodna da bi naš kanton obezbijedio normalno funkcionisanje.

  Naime, nakon izvršenih izmjena i dopuna budžeta, tj. rebalansa, jedina mogućnost bila je da se usvoji odluka o kreditnom zaduženju. O trenutnom finansijskom stanju, upoznali smo i Vladu FBiH jer shodno zakonu o dugu i za duženjima sa svojim izvornim prihodima, nismo kreditno sposobni. Stoga je ovaj kredit, ustvari, indirektno zaduženje od 8,7 miliona maraka između našeg Ministarstva finansija i Vlade FBiH – istakao je ministar finasija BPK Goražde
  Muhidin Pleh.

  On je podsjetio da BPK Goražde trenutno i sa umanjenim rebalansiranim budžetom ima izvršenje od oko 70 posto, što je nedovoljno da se održi finansijska stabilnost.

  – Ovo kreditno zaduženje ujedno je i pritisak na više nivoe vlasti da se konačno promijeni politika prema neodrživim i manje razvijenim kantonima, kao što je naš. Stoga podsjećam da mi nismo dali nikakve garancije za ovo kreditno zaduženje – pojasnio je Pleh.

  Po njegovim riječima, kreditno zaduženje realizovat će se u dvije tranše. BPK Goražde ispunio je sve uslove za dodjelu prve tranše i to u iznosu od 40 posto, odnosno 3,4 miliona maraka.

  (Oslobođenje)