mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Zapošljavanje i samozapošljavanje u BPK-a
  Petak, 16 OCTOBER 2009 14:37

  Služba za zapošljavanje BPK Goražde organizirala je jučer potpisivanje ugovora sa poslodavcima i poljoprivrednim proizvođačima o zapošljavanju 41 povratnika.

  Sredstva za projekt samozapošljavanja i zapošljavanja povratnika, od 136.500 KM, odobrio je Zavod za zapošljavanje FBiH, te će na taj način u firmama sa područja BPK biti zaposlene 34 osobe, dok je sedam povratnika vlastitu egzistenciju pronašlo u poljoprivredi.

  Najviše radnika primit će firma AS Company iz Goražda. Deset njih radit će u ugostiteljskom dijelu firme i preuzet će ishranu radnika Pobjede Rudeta, dok će osam biti primljeno u pogon za reciklažu pet ambalaže.

  Nusret Čengić je profesor hemije, ali očekuje da značaj proizvodnje hrane prepoznaju i bh. vlasti, te se prije nekoliko godina odlučio za otvaranje farme kod Fočanske Jabuke. Posjeduje 300 grla ovaca, bavi se voćarstvom, a namjerava otvoriti i farmu za tov junadi.

  (Dnevni avaz)

  U Goraždu zatvoren sajam „Dani jabuke“
  Subota, 17 Oktobar 2009 19:48

  Dodjelom priznanja za kvalitet izloženih proizvoda te druženjem učesnika u motelu „Bazeni“ u Goraždu je završena šesta po redu privredno-kulturna manifestacija „Dani jabuke“.

  Samostalnoj zanatsko-mesarskoj radnji za proizvodnju i promet suhomesnatih proizvoda „Baltić“ Sarajevo pripale su dvije medalje – zlatna za proizvod „ovčija stelja“ te srebrna za proizvod „sarajevska pečenica“. Bronzanu medalju za kvalitet proizvoda „goraždanska pečenica“ dobilo je Društvo ograničene odgovornosti „Prerada mesa Pašić Goražde“.

  Zlatom je nagrađen i „Pčelinjak Koldžić“ iz Priboja za mješavinu pčelinjih proizvoda mliječ, polen, propolis i med, a zlatnu medalju za proizvod „pekmez od kruške“ dobilo je i Udruženje poljoprivrednika BPK Goražde.

  Pored medalja za kvalitet proizvoda, organizator Udruženje „Dani jabuke“ dodijelio je i zahvalnice svim učesnicima te sponzorima sajma.

  Tradicionalna manifestacija sajamskog karaktera „Dani jabuke“, koja je zvanično okončana danas, u protekla tri dana u gradu na Drini okupila je oko 70 izlagača iz oblasti poljoprivredne proizvodnje te prehrambene industrije s područja BiH, Srbije i Hrvatske, te veliki broj posjetilaca.
  (Fena