mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Inicijativa o smjeni Vlade BPK-a
  Petak, 16 OCTOBER 2009 00:12

  Poslanici Stranke za BiH i BPS Sefer Halilović u skupštinsku proceduru uputili su inicijativu o smjeni Vlade BPK Goražde. Trenutna situacija najteža je od osnivanja Kantona, zvanični podaci Zavoda za statistiku FBiH pokazuju pad u svim oblastima, te će posljedice rada ove samozvane vlade eksperata osjećati i buduće generacije – navodi se u obrazloženju inicijative.

  Na press-konferenciji Kantonalnog vijeća i Kluba poslanika SBiH istaknuto je da su prihodi u budžetu za prvih devet mjeseci ove godine manji za 8.186.506 KM u odnosu na rebalansirani budžet, da neizmirene obaveze iznose 3.634.937 KM, te da su grant Vlade FBiH i sredstva iz aranžmana sa MMF-om neizvjesni.

  – Samo „eksperti“ mogu potrošiti 3,6 miliona KM koje su imali nakon smjene ranije vlade i napraviti dubiozu od 7 – 8 miliona KM, bez obzira na ekonomsku krizu. Oni su, pored ekonomske, napravili i političku krizu, jer polovina je 10. mjeseca i prvi put nema podrške sa nivoa FBiH ni kroz grant, ni kroz projekte. Ovo je bankrot. Ne možemo ni pretpostaviti može li se dalje – kazao je Salem Halilović, predsjednik KV SBiH.

  U situaciji kada je više nego evidentno da se vlastitim prihodima ne može osigurati ni redovno funkcioniranje Kantona, poslanici SDA i SDP usvojili su odluku o kreditnom zaduženju od 8,7 miliona KM. – Ovo su sredstva koja će poslužiti da se pokriju gubici na račun budućih generacija. To je prevara građana i mi na to nemamo pravo pristati – istaknuo je poslanik Damir Žuga

  Pljačka pod pokroviteljstvom Predsjednik KV SBiH Salem Halilović pozvao je jučer istražne organe da konačno rasvijetle pljačku platine i srebra iz sefova u bivšoj HI Azot u Vitkovićima.

  – Ja smatram da je ta krađa izvršena pod visokim političko – privrednim pokroviteljstvom u Goraždu i stranaka vladajuće koalicije, da je dobrim dijelom ta krađa doprinijela pravljenju ove koalicije i neka se ni MUP, ni Tužilaštvo ne boje, neka konačno otkriju počinioce jer se oko te afere prave sva politička gibanja u ovom kantonu – kazao je Halilović.

  (Dnevni avaz)

  Jerlagić i direktori rudnika u FBiH posjetili Goražde
  Petak, 16 OCTOBER 2009 00:06

  Generalni direktor Elektroprivrede (EP) BiH Amer Jerlagić i direktori svih rudnika u FBiH posjetili su jučer goraždansko preduzeće Bekto Precisa, vlasnika Redže Bekte. Gosti tokom posjete nisu krili oduševljenje zbog kvalitete opreme, stručnosti uposlenih, ali i kvaliteta proizvoda koje su vidjeli.

  Jerlagić je na jučerašnjem sastanku kazao da je cilj EP BiH korištenje domaćih kompanija, te naglasio da koncern rudnika treba ostvariti mnogo bolju saradnju sa bh. tvornicama namjenske i metalske industrije.

  – Ovih dana EP BiH priprema novi plan poslovanja za period od 2010. do 2012. kojim je predviđeno da u narednoj godini oko 116 miliona KM bude uloženo u rudnike. To je jedna velika finansijska injekcija za sedam naših rudnika. Kompanija Bekto Precisa je jedna od najkvalitetnijih alatnica u BiH i ubijeđeni smo da veliki broj proizvoda se može proizvoditi ovdje – istaknuo je Jerlagić.

  Mirsad Jašarspahić, direktor rudnika u Kaknju kazao je da nigdje u svijetu nije vidio dvostruku, stopostotnu kontrolu kvaliteta. – Svi proizvođači na zapadu u seriji proizvoda izvode dio i kontrolišu, a ovdje je apsolutno stopostotna kontrola svakog proizvoda što je fenomen u svijetu – kazao je Jašaspahić.

  (Dnevni avaz)