mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Ribnjak će hraniti 11 članova porodice Rasima Jašarevića
  08-10-2009 02:00
  SAN

  Porodica Jašarević na prijeratno ognjište u Zapotok kod višegradskog mjesta Međeđa vratila se 2000.godine. Zahvaljujući donacijama ratom porušene kuće su sanirane i stvoreni su osnovni preduslovi za život.Rasim Jašarević je sa svojom braćom odlučio da na mjestu nekadašnje vodenice izgradi ribnjak sa kojim bi kaže uspio obezbjediti egzistenciju za jedanest članova porodice.Većina posla na realizaciji ove ideje Rasim je zahvaljujući pomoći države i entitetauspio realizirati.No za potpuni završetak mu je neophodna pomoć.

  -Na ovom mjestu gdje je sada ribnjak prije rata je bila vodenica.Ali pošto danas ima sve manje ljudi koji siju mlin nije rentabilna djelatnost.S obzirom da imamo prirodnu izvorsku vodu tu ali i ostale uslove koji su pogodni i idealni za uzgoj ribe odlučio sam se za ribnjak.Vlada Republike Srpske dala mi je 20.000 za izgradnju ribnjaka.Većina posla je urađena i preostaju mi još završni radovi postavljanje pregradnih i zaštitnih mreža i sve je spremno za prvu mlađ patočne pastrmke,priča nam Rasim Jašarević.Za dovršetak posla neophodno mu je nekih 2.000 KM.

  – Dovršetkom ribnjaka za mene i moju porodicu,tačnije 11 članova bila bi riješana egzistencija i više ne bi morali čekati na humanitarne pomoći domaćih i stranih organizacija i moljakati ih za par kila brašna,litar dva ulja i slično.To su minimalna sredstava sa kojima bi mogao dovršiti projekat ribnjaka i zahvaljujući državnom Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice koje će mi obezbijediti dio mlađi potočne pastrmke krenuo bih u posao – priča Jašarević.

  A.Dž

  Ljekovita voda Gubera otiče u kanalizaciju
  08-10-2009 02:00

  Izvori ljekovite srebreničke vode Crni Guber zbog ljudske nebrige gotovo da su presušili. U zlatna doba banjskih – lječilišta „Guber” ostvarivani su prihodi od oko 90 miliona KM godišnje. No, nakon rata objekti u srebreničkoj oazi zdravlja su sravnjeni sa zemljom, a eksploatacijom šume ugruženi su izvori Crnog Gubera, jedinstvene vode u svijetu koja svojim svojstvima pomaže u obnavljanju krvne slike. N

  aime, stručnjaci su davno dokazali kako voda Crni Guber za mjesec dana može obnoviti milion krvnih zrnaca. Takvo šta nije moguće niti sa jednim lijekom, ali jeste sa Crnim Guberom. Bez obzira na takva svojstva Crni Guber već 20-ak godina otiče u kanalizaciju, a ugrožena su i njegova izvorišta. Stručnjaci su dokazali kako je Crni Guber djelotvoran i u liječenju psorijaze kao i određenih nervnih oboljenja. Ipak, sve to nije bilo dovoljno da se vlasti okrenu saniranju banjskog lječilišta i zaštiti Crnog Gubera. Inače, ljekovita voda Crni Guber koristi se od davnina.

  Prvi zapisi datiraju iz rimskih vremena u ostacima velikog kupatila na Gradini kod Sasa. Austo – ugari su 1887. godine flaširali vodu Crnog Gubera, a 1898. proizvodilo se oko 200.000 boca godišnje. Odlaskom Austro – ugara Crni Guber je slično kao i danas prepušten na milost i nemilost, a 1950. godine su obnovljeni i izgrađeni objekti poput hotela „Domavia” „Lovac” i „Argentario”. U zlatna vremena Crnog Gubera 1990. godine bilježeno je 90.000 noćenja, a ostvarivan je prihod od oko 3 miliona KM. Stručnjaci tvrde kako bi i danas srebrenički kraj mogao živjeti od Crnog Gubera, ali za sada vlasti nisu našle za shodno da banjskim objektima vrati stari sjaj. Crni Guber godinama otiče u kanalizaciju, a Srebreničani žive na ivici siromaštva.

  E.S.