mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Goražde: Iz sefa nestalo i 228 kilograma srebra
  Nema tragova obijanja, ali u sefu nije pronađeno ništa…
  11.10.2009. 08:25


  Omanović: Godine blokade

  Tužilaštvo i MUP BPK Goražde raspisali su potragu za 228 kilograma srebra čiji je nestanak prije nekoliko dana otkrila zajednička komisija dvije firme tokom pokušaja da se iz sefa “Malotonažne hemije” preuzme plemeniti metal vrijedan oko 120.000 KM, koji je raspodjelom imovine “Azota” pripao “Baznoj hemiji”.

  Bez rezultata

  Spisak opljačkane, milionski vrijedne imovine bivše Hemijske industrije “Azot” iz Vitkovića sve je duži, a srebro je sitnica u poređenju sa 34,7 kilograma platine i rodija, vrijednih oko 3,5 miliona KM, čiji je nestanak iz sefa “Bazne hemije” primijećen 2006. godine. Istraga nije dala nikakve rezultate. Čak nije poznato ni kada su se pljačke dogodile, već samo datumi kada je otkriveno da metala nema, a pretpostavlja se da su i platina i srebro ukradeni u istom danu.

  – To je grad, polomljena stakla, tu može ući kada ko hoće, a da ga niko ne vidi – ističe glavni kantonalni tužilac Mirsad Bilajac i dodaje kako je njegov prijedlog da vrijedna imovina bude izmještena na sigurnije mjesto 2004. godine odbijen.

  Dopis tužiocu

  Direktor “Bazne hemije” Ragib Omanović pojašnjava da je rukovodstvo firme, nakon šest i po godina sudskih procesa, u posjed imovine ušlo prije nekoliko dana.

  – Poslat ćemo kantonalnom, federalnom i državnom tužiocu, MUP-u BPK, FUP-u i SIPA-i dopis da imaju rok od 30 dana da imovina bude vraćena, jer mislimo da je to uzeto iz političkih motiva i organizovano udaljeno. Ako se ništa ne riješi, mi ćemo izaći s konkretnim imenima onih koji su upetljani u sve krađe u “Baznoj hemiji” i tada ćete znati kolika je vrijednost nestala iz fabrike – ističe Omanović.

  Milioni za certifikate

  Nakon što je HI “Azot” nakon rata podijeljena i privatizirana, pobunili su se radnici koji su blokirali imovinu preduzeća tražeći isplatu svojih potraživanja. Uslijedili su sudski procesi koji su trajali šest i po godina, nakon kojih su obaveze prema radnicima izmirene. U tom periodu Vlada BPK poništila je privatizaciju, a sud njenu odluku. Sve vrijeme imovina u devastiranoj fabrici nije bila osigurana, a opravdano se nameće i pitanje koje priču vraća na početak: Ko je i zbog čega odlučio prodati “Azot” za obezvrijeđene certifikate, ako je ova firma u sefovima imala imovinu vrijednu milione maraka?!

  Autor: Al. B