mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Obilježena 14. godišnjica od pogibije Zaima Imamovića
  09.10.2009. 13:22

  Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. u 34. godini na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda -lokalitet Treskavice…

  Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća danas je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu obilježena 14. godišnjica od pogibije komandanta 14. divizije Prvog korpusa Armije RBiH Zaima Imamovića.

  Ministarstvo za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona s ministrom Dževadom Adžemom na čelu organiziralo je tim povodom prijevoz iz Goražda do Sarajeva za sve one koji su željeli posjetiti Imamovićev mezar.

  – Iz Goražda je krenulo više od stotinu Zaimovih sugrađana, saboraca, članova porodice i prijatelja, i još toliko ih je ostalo jer nismo imali dovoljno autobusa, kazao je Feni Adžem.

  Do sada su organizaciju obilježavanja godišnjice uglavnom preuzimali Imamovićevi saborci, a ove godine je kompletnu organizaciju preuzelo resorno ministarstvo Bosanskopodrinjskog kantona.

  Iako je bilo najavljeno da će nakon obilaska mezara komandanta Imamovića njegovi saborci posjetiti i kasarnu u Pazariću koja nosi njegovo ime, Adžem je za Fenu potvrdio da ova posjeta neće biti realizirana.

  – Kontaktirali smo kasarnu i načelno dobili saglasnost da u krugu kasarne održimo historijski sat, ali kasnije smo obaviješteni da nismo sve pravovremeno najavili i organizirali, izjavio je Adžem.

  Prijatelji, saborci i članovi porodice komandanta Imamovića položit će cvijeće na kapiju kasarne te posjetiti mezar Hasana Turčala Brzog.

  Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. u 34. godini na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojska greda -lokalitet Treskavice. Zaustavljen je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarenju životnog cilja – spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države.

  Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”.

  Autor: FENA