mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Pomoć bivšim borcima
  Četvrtak, 08 OCTOBER 2009 23:58


  I pored nedostatka finansijskih sredstava Udruženje Svjetlost Drine Goražde nastoji osigurati različite programe stručne pomoći bivšim borcima koji su oboljeli od PTSP-a, ali i drugim građanima koji se susreću sa ovim problemom.

  Tokom ove godine Udruženje je u saradnji sa partnerskim Udruženjem Seka, a uz finansijsku podršku UNDP-a, između ostalog uspjelo realizovati projekat individualne i grupne stručne pomoći korisnicima kluba svjetlost Drine.

  Kako nam je pojasnio predsjednik ovog Udruženja Mirsad Crljenković u Udruženju trenutno je registrovano oko 100 ljudi koji su oboljeli od PTSP-a, a pored pružanja pomoći borcima koji su oboljeli od PTSP-a ovo Udruženje je otvoreno za sve ljude koji se suočavaju sa simptomima PTSP-a.

  I Udruženje Svjetlost Drine suočava se sa nedostatkom finansijskih sredstva za rad. Iz kantonalnog budžeta za rad ovog udurženja mjesečno se izdvaja 700 KM, a to je dovoljno kako tvrde u Udruženje tek za platu sekretara i plaćanje osnovnih troškova odnosno manjeg dijela režija. Predstavnici Udruženja Svjetlost Drine nastoje na druge načine obezbijediti uslove za normalno funkcionisanje a zbog sve teže ekonomske situacije, u skorije vrijeme planiraju razgovarati i sa načelnikom općine Goražde Muhamedom Ramovićem.

  U ovom Udruženju nadaju se da će općina uzeti u obzir njihov značaj , te barem u budžetu za narednu godinu izdvojiti nešto novca za rad Udruženja svjetlost Drine i na taj način osigurati pomoć bivšim borcima, ali i drugim kategorijama stanovništva koji su oboljeli od PTSP-a.

  (rtvbpk)

  Dani jabuke 2009
  Četvrtak, 08 OCTOBER 2009 23:55


  Organizacija tradicionalne manifestacije “Dani jabuke” polako ulazi u svoju završnicu. Interesovanje je veliko, a to pokazuje podatak da je čak 90 posto štandova u velikoj sali već zauzeto.

  Manifestacija ove godine neće biti svedena samo na izlaganje poljoprivrednih proizvođača, već će programski sadržaji biti obogaćeni brojnim edukativnim predavanjima od strane brojnih eminentnih stručnjaka i profesora sa poljoprivrednog fakulteta.

  Mala sala gradske dvorane biće isklučivo namjenjena izlagačima sa područja našeg kantona, a kao i ranijih godina izlagači neće plaćati štandove. Brojni ugledni gosti, profesori te stručnjaci sa instituta i zavoda iz cijele zemlje biće gosti Goražda u periodu od 15. – 17. oktobra.

  (rtvbpk)