mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Povratnici u višegradskim selima žive kao u rezervatima
  Nedjelja, 04 OCTOBER 2009 14:46

  U selima Brodar, Rohce i Dubočicu jučer su predsjednik Skupštine općine Višegrad Bilal Memišević i imam Hasan ef. Skorupan uručili humanitarne pakete malobrojnim povratnicima koji žive u tim mjestima od 2000. godine. Prehrambene pakete uputio im je Crveni polumjesec, ramazanski dar UAE, uz posredovanje Medžlisa IZ Višegrad.

  Sela su od grada udaljena oko 20 kilometara a njihovi stanovnici broje više od 70 godina starosti i žive bez struje već devetu godinu.

  Traži donatora
  – Ovi ljudi ne zaslužuju ovakav tretman od strane „Elektrodistribucije“ koja je dužna da im vrati struju koja im je uništena tokom rata. Procedure oko elektrifikacije traju predugo i čini mi se da ovo liči na izmoravanje povratnika koji nisu kadri sami se izboriti za svoja prava – kazao je Memišević. Rahmanu i Mini Muharemović kuću je obnovila malezijska vlada još 2001. godine, a prije toga su dvije godine živjeli u šupi skovanoj od dasaka, koju i danas čuvaju kao uspomenu na prve povratničke dane.

  Ne žale se
  – Kada sam se obratio u „Elektrodistribuciju“ u Višegradu da mi je potrebna struja, oni su mi rekli da tražim donatora i neka mi on uvede struju – priča Rahman i pokazuje na stubove koji su postavljeni u njegovom imanju nedaleko od kuće. Stanovnici ovih sela bez obzira na loše uslove ne žale se mnogo. Pomoć im je kažu dobrodošla, ali im je draže to što se neko sjetio da i njih ostarjele posjeti.

  – Nije lak život u ovim vrletima, ali ovdje smo svoji na svome. Rodilo je voće, pravimo pekmez i čuvamo stoku. Imamo i vrtove, ali teško je bez struje. Živimo kao u rezervatu. Najbliži komšija mi je preko brda, a veza sa svijetom samo preko mobilnog kojeg punim petkom kad odem na džumu. Za više od pola sata siđem nizbrdo do ceste, ali kad se vraćam treba mi i sat i po – govori Ahmet Šetkić iz sela Rohci.

  Opština čeka tender
  Rukovodilac za izvođenje radova „Elektrodistribucije“ Radojko Stašević kaže da je izvjesno da će do kraja godine struju dobiti dio sela Drinsko i Orahovci, jer imaju sredstva za ove namjene. Za završetak kompletnog projekta u ova tri sela čeka se da opština raspiše tender za nabavku elektromaterijala. Ljetos nam je koordinator za povratak u Višegrad
  Nedžad Muhić potvrdio da su za ovu godinu iz zajedničkog fonda na nivou BiH opštini Višegrad odobrena sredstva od oko 350.000 KM za elektrifikaciju sela Orahovci, Drinsko i Brodar.

  (Dnevni avaz)