mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Ukradeno više od 200 kg srebra
  01. 10. 2009 @ 22:01

  Vlasnici Bazne hemije, jednog od pet preduzeća nastalih nakon privatizacije nekadašnje HI Azot iz Vitkovica, jučer u kasnim poslijepodnevnim satima prijavili su nestanak više od 200 kilograma srebra koje je bilo pospremljeno u jednom od sefova u vlasništvu preduzeća.

  Još 2004. godine zapisnički je konstatirano kako se u sefu Bazne hemije nalazi 228 kilograma srebra. Vlasnici tvrde kako nisu raspolagali ni srebrom ni ostalom imovinom jer su im radnici – do prije nekoliko dana – godinama onemogućavali ulazak u posjed imovine. Tek prošle sedmice ušli su u krug preduzeca i počeli s popisom imovine. Jučer u kasnim posljepodnevnim satima na red je došao i popis sadržaja jednog od brojnih sefova u krugu Bazne hemije.

  Ragib Omanović, direktor Bazne hemije kaže da odgovorno tvrdi da je za većinu problema u tom privrednom kompleksu kriva Vlada BPK-Goražde u sazivu od 2002. godine, na čijem čelu je u to vrijeme bio Salko Obhođaš, donedavno federalni ministar prostornog uređenja, koji je kao kantonalni premijer potpisao rješenje o poništavanju privatizacije Azota i tako, po riječima Omanovića, onemogućio vlasnike da kontrolišu dešavanja unutar preduzeća.

  Tržišna vrijednost nestalog srebra iz Bazne hemije procjenjuje se na više od 100.000 KM. Međutim, nestanak srebra može se povezati i s nestankom platine i rodija od prije dvije godine, čija brijednost premašuje iznos od tri miliona maraka. S obzirom na to da istraga o nestanku platine dosad nije dala nikakve rezultate, pretpostaviti je da će se na rasvjetljavanje slučaja srebro dugo čekati.

  ftv / bih-x.info