mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  FK Radnički Goražde obnovio postojanje
  Četvrtak, 01 OCTOBER 2009 00:41

  [img size=150]http://www.gorazde-x.com/images/stories/stadion.jpg
  [/img]

  Fudbalski klub Radnički Goražde, prepoznatljiv prije rata ne samo u Bosni i Hercegovini nego na prostorima cijele bivše Jugoslavije, obnovio je svoje postojanje.

  Naime prije tri mjeseca incijativni odbor održao je skupštinu na kojoj je izabrano predsjedništvo. Za predsjednika kluba imenovan je Muhidin Raščić. Radnički sutra igra svoju prvu zvaničnu utakmicu u okviru kantonalne lige a za protivnika imaju ekipu Berića.

  Fudbalski klub Radnički kako nam je pojasnio Raščić ima povezanosti sa našim trenutno najpopularnim i najuspješnim klubom, fudbalskim klubom Goražde. U prvoj sezoni nakon obnavljanja i cilj uprave kluba biće što bolji plasman u okviru kantonalne lige.

  (rtvbpk)

  Održavanje vodotoka u BPK
  Četvrtak, 01 OCTOBER 2009 00:30

  Posredstvom Agencije za vodno područje rijeke Save u Goraždu se realizuje projekat čišćenja nanosa koji su se formirali na obalama Drine u gradskom području između dva gradska mosta, a vrijednost projekta iznosi oko 80.000 KM. Radovi izvodi firma „Okac“ i trebali bi biti okončani u narednih 15-ak dana.

  U toku je i realizacija projekta u općini Foča-Ustikolina na ušću Koline u rijeku Drinu. Riječ je o izgardnji obala-utvrde, a vrijednost projekta je oko 50.000 KM. takođe, u izradi je i projekat sanacije i uređenja lijeve obale rijeke Drine u općini Foča-Ustikolina s ciljem stvaranja uslova za sportske sadržaje poput ribarske staze.

  Prema riječima savjetnika Nazifovića, pomenuti projekti samo su neki u nizu onih koje je Agencija za vodno područje rijeke Save realizovala u BPK Goražde. On je podsjetio da se nedavno radilo i na regulaciji desne obale rijeke Drine uzvodno od mosta Alije Izetbegovića, Agencija je učestvovala i u izgradnji kanalizacione mreže na dionici Zupčići – Goražde te izradi kolektora.

  Dugo najavradovi projekat izgradnje fekalnog kolektora podhranjenski potok započeo je prije 10 dana a radovi bi trebali biti okončani u drugoj polovini mjeseca oktobra. Ovim će biti riješen dugogodišnji problem fekalnih voda za stanovnike u ulici Višegradska i Salih-bega Kuljuha te naselja Grabovik u mjesnoj zajednici Goražde II. Izvođač radova je firma ŠF inžinjering iz Tuzle a uove svrhe biće utrošena 81 000 KM iako je općinsko vijeće u budžetu izdvojilo 200.000 KM.

  Kako je pojasnio Enver Adžem prvobitno je planirano postavljanje čeličnih cijevi no zbog smanjena priliva sredtsava u budžet prišlo se ekonomičnijoj varijanti postavljanja takozvanih atestiranih plastičnih cijevi koje su kvalitetnije a u jedno i mnogo jeftinije. Završetkom kolektora biće riješen dugogodišnji gorući problem stanovnika mjesne zajednice Goražde II.

  (rtvbpk)