mirsad_d
Participant
    Post count: 4000

Goražde obilježilo Dan oslobođenja
    Subota, 19 SEPTEMBER 2009 15:51

Polaganjem cvijeća na spomenobilježje „Goražde – grad heroj svojim braniocima“ započeto je obilježavanje 17. godišnjice oslobođenja jedinog slobodnog grada na Drini.

Cvijeće su u petak položila djeca šehida, te delegacije boračkih udruženja, zakonodavne i izvršne vlasti, Goraždanskog muftijstva, kao i počasni konzul BiH u Turskoj Kemal Bajsak.

Podsjećajući kako su Goražde drugi proglasili gradom herojem, ministar za boračka pitanja BPK Dževad Adžem pozvao je na energičniji odnos prema FBiH, te na neuobičajen vid protesta protiv ignorantskog odnosa prema ovom dijelu države.

– Za ovaj grad mnogi su dali živote, a mi koji smo ostali poslije ne možemo izgubiti život, ali obraz, vjerujte, možemo. Stanje u kojem se Goražde nalazi danas je alarmantno. Mi imamo 800 djece poginulih boraca. Ja ne vidim njihovu perspektivu. Ako smo četiri godine bez struje bili u ratu možemo organizovati da jedan mjesec budemo bez struje i u miru, jer ovaj prostor je, pored svega što je dao u ratu, crna rupa iz koje ne vidim nekakav izlaz – kazao je Adžem.

Kemal Bajsak počasni građanin
    Na svečanoj akademiji u povodu Dana općine i BPK-a počasnim građaninom Goražda proglašen je veliki prijatelj BiH Kemal Bajsak, dok je Zlatna plaketa grada uručena učeniku generacije, aktivisti NVO i dobitniku nagrada u oblasti TV produkcije Jasminu Hasanoviću.

(Dnevni avaz)