mirsad_d
Participant
    Post count: 4000

Posjeta boračkih organizacija Potočarima

Objavljeno 4.9.2009 u 15:37

Članovi Saveza RVI, OPŠ i PBBiH, i Savez demobiliziranih boraca i DNRP Federacije BiH posjetili su Memorijalni centar Potočari.

Delegacije i članovi ovih udruženja i organizacija u Memorijalnom centru Potočari položili su cvijeće na spomen-obilježje, odali počast žrtvama genocida, počinjenog jula 1995. nad Bošnjacima Srebrenice i prisustvovali satu historije. U musali ovog kompleksa klanjana je džuma-namaz.

„Čast mi je biti danas ovdje s borcima i zajedno klanjati džumu. Ovo je mjesto koje treba obilaziti, sjećati se onoga što se ovdje dogodilo i ne zaboraviti to. Mislim da mi koji tu tragediju nismo lično doživjeli gotovo da nemamo pravo o tome govoriti. O tome treba da govore oni koji su izgubili svoje najmilije i koji su preživjeli genocid”, rekao je Bakir Izetbegović.

Zahid Crnkić, ministar za boračka pitanja u Vladi FBiH, izjavio je da bivši borci, povratnici u Srebrenicu i Podrinje još imaju brojne probleme, ali, kako je danas s rukovodstvom Općine Srebrenica dogovorio, bit će održan jedan okrugli sto na kome će se definirati vidovi pomoći za adekvatno liječenje, obrazovanje, zapošljavanje i pokretanje vlastitih biznisa na ovom području.

U popodnevnim satima predstavnici boračkih kategorija posjetili su mezarje Veljaci u Bratuncu, gdje su ukopane civilne žrtve ubijene u ovom gradu maja 1992.
    (Fena/MOJportal)