Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  GORAZDE:

  Zaim Šuman, armijski prvak u krosu

  Zaim Šuman na 10. Mjestu bio je najbolje plasirani maratonac na Maratonu mira koji je nedavno održan u Međugorju. Ovaj stariji vodnik Oružanih snaga BiH iz Goražda apsolutni je armijski prvak u krosu, ali i uspješan predstavnik naše države na brojnim međunarodnim takmičenjima.
  Tako je prošle godine u Budimpešti, u konkurenciji od 2.000 atletičara iz cijele Evrope, na stazi dugoj 21 kilometar osvojio peto mjesto. Na svjetskoj vojnoj olimpijadi u Indiji, održanoj u oktobru 2007. godine bio je jedini predstavnik OS BiH, te između više od 10.000 sportaša iz 128 zemalja izborio 30. mjesto.

  – Tu su bili svjetski i olimpijski prvaci u atletici, vodeći atletičari iz cijelog svijeta, jer su atletičari iz Kenije i drugih zemalja koje nešto znače u ovoj disciplini istovremeno i pripadnici armija svojih zemalja – kaže Šuman.

  Zaim, već tradicionalno, u znak sjećanja na branitelje Podrinja svake godine trči 32 kilometra dugom stazom od Goražda do Zaimovog dola, mjesta gdje je prije 16 godina prvi put postrojena Prva drinska udarna brigada, predvođena legendarnim komandantom Zaimom Imamovićem.

  Usput se zaustavlja i na mjestima formiranja 31. i 43. Drinske udarne brigade, šehidskim mezarjima, spomen-česmama i obilježjima, učeći Fatihu poginulim borcima. Na način na koji najbolje zna želi im zahvaliti za slobodu svoje domovine.

  – Na takmičenjima upoznao sam mnogo sportista koji imaju bolje uslove, opremu i logistiku od nas, tako da se i oni iznenade našim rezultatima – dodaje Zaim.

  Izvor: Dnevni Avaz