Anonymous
  Post count: 2088

  VISEGRAD

  Niko nije procesuiran za genocid u Višegradu

  14. juna 1992 iskorijenjeno kompletno bošnjačko stanovništvo sela Koritnik, naglašava Hasečić…

  06.06.2008. 15:12

  Udruženje “Žena-žrtva rata” Sarajevo obilježit će 13. juna 16. godišnjicu genocida nad 70 Bošnjaka koji su zapaljeni u Pionirskoj ulici u Višegradu.

  – Ovo je prvi put nakon 16 godina da idemo na lokaciju na kojoj je 14. juna 1992. godine zapaljeno 48 žena i 22-oje malodobne djece dobi od dva dana do 18 godina, izjavila je danas predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić.

  Prema njenim riječima, tog datuma je iskorijenjeno kompletno bošnjačko stanovništvo sela Koritnik, a spaljeni su i Bošnjaci sela Mušići i Sase.

  U znak sjećanja na taj događaj, članice Udruženja će 13. juna u podne položiti 70 ruža, s imenima i prezimenima žrtava, a zatim u džamiji proučiti tevhid

  Naglasivši da “ni nakon 16 godina od izvršenog genocida niko do danas nije procesuiran”, Udruženje poziva izvršnu i zakonodavnu vlast BiH i nevladine organizacije da mu se priključe u znak sjećanja na taj stravičan zločin, a načelnika Općine Višegrad Miladina Miličevića da dođe u ulicu Pionirska i kaže gdje su dislocirane kosti spaljenih Bošnjaka. Preživjele žrtve, članovi porodica spaljenih Bošnjaka, zahtijevaju hapšenje svih ratnih zločinaca koji su učestvovali u tom ratnom zločinu.

  – Do danas su uhapšeni Milan i Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević, a ostali ratni zločinci se nalaze na slobodi i dostupni su vlastima Republike Srpske, kazala je Hasečić.

  (FENA)