Anonymous
  Post count: 2088

  RUDO

  Povratnici u Strgačinu konačno dobili struju

  Nakon devet godina života u mraku, povratnici u Strgačinu kod Rudog jučer su konačno dobili struju. Simboličnim pritiskom na prekidač centralne trafostanice dugo očekivanu svjetlost u ovu mjesnu zajednicu pustili su premijer RS Milorad Dodik i federalni ministar za izbjeglice Edin Mušić.

  Izgrađeno je 12 trafostanica, 1.200 stubova, 33,7 kilometara srednjonaponske i 35 kilometara niskonaponske mreže, na ukupnoj dužini trase od oko 69 kilometara. Projekt vrijedan 1.378.542 KM finansirala su entitetska ministarstva izbjeglica, ED Pale, Kanton Sarajevo, BPK Goražde, Općina Rudo, “Hilfswerk”, UNHCR.

  – Potrebno je još dosta učiniti da bi ljudi u ovom dijelu općine Rudo mogli normalno živjeti, u miru i dobroj saradnji. Mislim da je to nešto što je već trajno obezbijeđeno u BiH – stabilan i trajan mir. Neke velike teme ne trebaju okupirati vas. Vi se posvetite svojim životima i dobroj saradnji s komšijama. Dokazujemo da možemo živjeti u miru i to je najvaž nija stvar – kazao je Dodik u obraćanju povratnicima.

  Struju su jučer dobili samo centar MZ i još nekoliko sela, dok će, prema riječima Zulfe Svrake, predsjednika Savjeta MZ Strgačina, 35 sela biti priključeno naknadno.

  Izvor: Dnevni Avaz