VISEGRAD: – Mededa
Humanitarci iz UEA i Njemačke u Međeđi
Humanitarna organizacija Crvenog polumjeseca iz Ujedinjenih Arapskih Emirata posredstvom UNICEF-a iz Sarajeva dopremila je pomoć učenicima povratnicima koji pohađaju Osnovnu školu u Međeđi.
– Dopremili smo rance, garderobu i slatkiše za svu povratničku djecu u Višegradu. Ovo je naš peti put kako dolazimo u Međeđu. Situacija je poboljšana u odnosu na ranije godine kada je ova škola bila u katastrofalnom stanju – rekao je predstavnik Crvenog polumjeseca Mahmud Ali Ali.
Iz Hamburga je sa predstavnicima Crvenog polumjeseca došao i Torstin Peters koji je službovao u EUFOR-u u Sarajevu.
– Boraveći dvije godine na ovim terenima, jedino što sam želio je da koliko god mogu po mognem ovoj djeci. Moj humanitarni rad zasniva se isključivo na pomoći djeci. Kada sam ocu ispričao kakvo je stanje u Bosni i pokazao mu nekoliko fotografija on je rekao da se ništa nije promijenilo od onda kada je on prošao ovim krajevima odmah poslije Drugog svjetskog rata – rekao je Peters.
Humanitarci su posjetili i dvije povratničke porodice u Međeđi, koje su težeg materijalnog stanja.
(Dnevni Avaz)