ponekad ovdje
Participant
    Post count: 1139

Prethodni text govori o tome kako bi ovaj kanton mogao dozivjeti finansijski kolaps zbog velikih plata kantonalnih funkcionera a ovaj naredni o tome kako se obicni narod dovija, uz veliki rad, trud, zrtvu i solidarnost.

GORAZDE

Polutak: Ljudi cijene to što radim Foto: Arhiv

Iz Mostara joj na poklon dopremljena tri plastenika

Salata, luk i mladi krompir iz plastenika već se prodaju na tržnici…
    23.03.2009. 01:13

Vlasnik “Jafa komerca” iz Mostara Huso Badžak sa sinovima dopremio je i poklonio tri plastenika u Vran-Potok kod Goražda kako bi bili montirani na imanju Refije Polutak, vrijedne žene koja sa porodicom već godinama povrće proizvodi u plastenicima koje je sama pravila.

Dvoje ljudi udaljenih desetinama kilometara povezali su mediji, jer je vrijedan dar iz Mostara reakcija na priču o poljoprivrednicima sa Vran-Potoka koji ne traže milostinju već u nemogućim uvjetima žive od svog rada.

– Tako sam iznenađena i potresena! Fasciniralo me što su sa gospodinom Badžakom došli njegovi sinovi, mladi momci od dvadesetak godina. Oni su mi kazali da cijene to što radimo i da su nam zato odlučili pomoći. Jedino mi je žao što su oštetili svoj kamion na ovom lošem putu. Oni su nam čak i montirali jedan plastenik, a druga dva mi. Do sada smo uglavnom sami pravili plastenike – kazala je Refija, koja sada ima 18 plastenika na površini od oko 2.400 kvadratnih metara.

– Nismo imali izbora. Imali smo zemlju i željeli smo je obrađivati. Ja sam radila kao ekonomista u SDK, ali rat je učinio svoje, sin mi je bio teško bolestan. Ovo je bila naša prilika da se izborimo za bolji život, da omogućimo egzistenciju porodici – dodaje Refija.

Salata, luk i mladi krompir iz Refijinih plastenika već se prodaju na goraždanskoj tržnici, a sretna je da, ako vlasti već neće, neko cijeni njen trud.

Autor: Al. BAJRAMOVIĆ