–
GORAZDE
Vedin još čeka kuću
Porodica Klovo: Čekaju vlastiti krov
Najmlađi pisac živi u kolektivnom centru…
22.01.2009. 09:39
U sarajevskom “Bosnetu” dogovoreni su detalji i započete pripreme za štampanje knjige “Lari Lington” najmlađeg bh. pisca, desetogodišnjeg Vedina Klove iz Goražda. Knjiga govori o doživljajima dječaka Larija Lingtona i njegovim avanturama u potrazi za drevnim čarobnim štapićem kojim na kraju pobjeđuje zlo.
Višestruko nagrađivani dječak koji je osvajao nagrade na brojnim takmičenjima, uporedo uči engleski, španski i francuski jezik, nažalost, još živi u izbjegličkom naselju Belvedere. Do kada, zavisi od goraždanskih vijećnika od kojih se očekuje da na sjednici krajem mjeseca konačno usvoje rješenje kojim će porodici Klovo biti odobrena kupovina zemljišta u naselju Obarak.
Vedinovi roditelji Zijad i Dika su demobilisani borci, a materijal za izgradnju kuće, odmah po objavljivanju prvog teksta u “Dnevnom avazu” prije više od godinu, ponudila im je organizacija “Most prijateljstva”. Na ovaj način trebala bi biti ispunjena dugogodišnja Vedinova želja da konačno dobije svoj krov nad glavom.
– Sjećam se kada ste prije godinu došli u moju školu. Rekao sam vam tada svoju želju, nikako da mi se ispuni. Teško je živjeti tu, nema nikakvog dvorišta ni prostora za igranje, ali bit će ako Bog da – kaže nam Vedin.
Autor: Al. B.