mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Упознајте се са својим правима и обавезама – ОЕБС представио формулар за имовинскоправни захтјев

  Download: Жртва сте или свједок кривичног дјела? Упознајте се са својим правима и обавезама
  http://www.oscebih.org/public/ser/default.asp?d=6&article=show&id=2375
  Сарајево, 21. октобар 2009. – Мисија ОЕБС-а у Босни и Херцеговини представила је “Формулар за имовинскоправни захтјев”, заједно с летком “Упознајте се са својим правима и обавезама”, на данашњем Симпозију одржаном у организацији Удружења тужилаца-тужитеља Федерације БиХ у Неуму.

  Направљени тако да се допунују, летак илустрира обим и садржај права које има жртва у кривичним поступцима, док “Формулар за имовинскоправни захтјев” представља једноставну форму која даје смјернице оштећеним странкама приликом припремања и подношења захтјева за надокнаду штете од оптужених. ОЕБС је блиско сарађивао с високо позиционираним правосудним властима, како би направио материјал који ће помоћи жртвама да докажу своја права, нарочито онима који требају правно савјетовање и који немају бесплатну правну помоћ.

  Ова два помоћна средства бит ће дистрибуирана на три званична језика на судовима и тужилаштвима, како на државном, тако и на ентитетском нивоу.

  “Основна функција кривичног система је изаћи у сусрет жртвама и рад у њиховом интересу. Како би ојачали повјерење које жртве имају према кривичном систему, и охрабрили њихову сарадњу, судије и тужиоци морају имати слуха за физичке, психолошке, материјалне и друштвене повреде које су такве жртве претрпиле. У овом контексту, право оштећене стране да тражи одштету од прекршитеља има веома важну улогу, јер даје жртвама основ за активним уцешћем у судском поступку, а не само у улози свједока,” изјавио је Францесцо де Санцтис, правни савјетник ОЕБС-а на предметима ратних злочина.

  Како би промовирали доступност и кориштење летка и обрасца, ОЕБС ће направити њихову презентацију и за чланове Високог судског и тужилачког вијећа почетком новембра. Летак можете преузети овдје

  Контакт информације:

  Мерсиха Чаушевић-Поџић
  Одјељење за штампу и информисање јавности
  ОЕБС Мисија у Босни и Херцеговини

  Фра Анђела Звиздовића 1
  71000 Сарајево, Босна и Херцеговина
  Тел.: +387 (0)33 752 338
  Факс: +387 (0)33 442 479
  Е-маил: Mersiha.Causevic-Podzic@osce.org