webmaster
Keymaster
  Post count: 3712

  Ovo pitanje je mnogo puta postavljano….. i odgovarano.

  Ono sto bih ja mogao izvuci kao rezime a vezano je za pogled ka Ivi Andricu iz Bosnjacke perspektive je slijedece.

  Neosporno je da je Ivo Andric veliki umjetnik, pisac. Ovo niko ne osporava!

  E sada imamo nekoliko grupa Bosnjaka koji imaju podjeljen stav.

  Prvu skupinu bih nazvao, Bosnjaci koji nemaju nikakvu vezu sa Islamom, simpatizeri komunisticke ideologije, ateisti, njihov stav spram religije, islama, je jasan, bog ne postoji, to je opijum za narod itd… Po koncenzusu svih islamskih ucenjaka jedan komunista koji negira postojanje Boga naravno nije musliman, stav ovog nemuslimana i stav Ive Andrica je potpuno isti po pitanju Islama i muslimana, nadam se da cemo se ovdje svi sloziti. Jedan Bosnjak komunista, ateista, u Ivi Andricu vidi isto sto i jedan srbin. Znaci stav ove skupine je da Ivo nije propagirao cetnistvo i da nije mrzio muslimane…

  Druga skupina Bosnjaka je svjesna svoje vjerske pripadnosti, neko manje, neko vise… i vole islam. Ovoj skupini Bosnjaka je jasno sta je propagirao Ivo Andric. Iz mrznje koju je nosio ka islamu i muslimanima, moze li ispasti nesto dobro za Bosnjake?

  Sta da kazem ja kao musliman, Bosnjak poslije samo ove jedne kratke izjave ovog bezobraznika nego da je ovo dusman islama i muslimana. Ovo je jasno samo onome Bosnjaku ko je svjestan svoje pripadnosti islamu.

  I treca skupina, bezbriznih, nezainteresovanih, Bosnjaka… kojih ne interesuje ama bas nista… Ova skupina je takodje povelika i njen stav je neutralan, bolje receno nemaju nikakav stav.

  Eto tako ja vidim Bosnjake kada se raspravlja o ovoj problematici….

  Zamolio bih vas na kraju ovog mog komentara da budete na visini diskusije, polahko, svako ima pravo na svoje misljenje. Niko se ne treba naci uvrijedjen ako neko misli drugacije.