ponekad ovdje
Participant
  Post count: 1139

  *************

  Posto je meni, a i mnogima, nas Zuko Dzumhur veoma drag i nadam se da cu o njemu na ovim stranicama jos pisati, ja bih sada postavila ovdje taj jedini predgovor koji je ikada za neku knjigu, knjigu Nekrolog jednoj čaršiji Zuke Džumhura, napisao Ivo Andric.

  ” Jedan trebinjski beg, uži zemljak pisca ove knjige, priznao je pre stotinu godina jednom Austrijancu da nikad u svom dugom veku nije bio ni do Dubrovnika od koga ga deli svega dvadesetak kilometara druma. Kad se Austrijanac tome zacudio beg mu je rekao:

  “Nema vece planine od kucnog praga, gospodine.”

  Tako su tesko kretali na put i malo putovali Dzumhurovi zemljaci nekad. Doduse, to pravilo je imalo uvek svoje izuzetke i ta planina nije nikad sprecavala pojedince da putuju svetom i narocito da pohode Istok , koji je njima dosao u pohode jos polovinom petnaestog veka. I oni su odlazili put toga Istoka cesto razlicitim povodima pod raznim vidovima, voljno i nevoljno, kao trgovci, vojnici, skitnice ili hadzije. Uostalom ta planina koja se zove kucni prag bivala je sve manja ne samo u Hercegovini nego svuda u nas dok nije potpuno splasnula. Da, mi smo imali dosta putnika, narocito od kraja 18-tog veka nadalje, ali malo putopisaca, bar malo dobrih i znacajnih. Nas covek je uopste, dugo zazirao od pismenog izraza i zabelezenog licnog utiska i misljenja. Zbog toga putopisna knjiga privlaci uvek nasu paznju i danas i izaziva narocito interesovanje. Od mnogih nasih putnika, pred nama je jedan narocite vrste, slikar i pisac. Pisac i novinar savremenih shvatanja i pogleda, budne paznje i ostra oka. Zbog svega toga svi su izgledi da ce ova knjiga sa svoja dva nacina izrazavanja naici na dobar prijem citalaca i naci svoje mesto medju nasim putopiscima. Uzmite je i vi u ruku i citajte je, ona to zasluzuje. Citajuci je putovacete po cudljivom redu voznje ali zanimljivim putevima a za vodju i nenametljivog tumaca imacete jednog umetnika ziva duha i bogata srca.

  Beograd, avgusta 1958 godine.

  Ivo Andric “