Anonymous
  Post count: 2088

  Vecina starih mostova u BiH nastali su tokom 16-og stoljeca i neki su remek djela graditeljstva. Nad duboko usjecenim vodotocima gradjeni su mostovu na jedan luk – prelomljen ili polukruzan poput onog na uscu Zepe ili poput Kozije cuprije, kod Sarajeva, mosta u Klepcima kod Capljine ili mostarskog Starog mosta.

  Kozija cuprija nalazi se na istocnom ulazu u grad Sarajevo.
  Pretpostavlja se da su je sagradili Romani, ali nema argumenata
  za te pretpostavke. Neki izvori navode da je most sagradio poznati
  Otomanski vodja Mehmed Pasa Sokolovic koji je finansirao i
  izgradnju mosta u Visegradu. Prve zapisane informacije o ovom
  mostu su iz 1522. Danas ovaj most predstavlja dio pjesacke zone
  Starog dijela grada Sarajeva.

 • Legende o Kozijoj Cupriji

  a) Most kojeg su izgradili rimljani,ali su samo koze prelazile preko njega.Oko ovog mosta isplelo se nekoliko legendi.Prva kaže da je most sagradio pastir Meho,koji je rano ostao siroce.Roditelji su mu umrli od kuge.Cuvajuci koze našao je više cupova sa zlatom.»Koze ko koze navele ga na zlato.»Zlato je iskoristio za svoje školovanje u Carigradu.

  Kada se vratio u Sarajevo školovan i mocan podigao je ovaj most uz znak sjecanja na njegove koze.Most nazvaše Kozija cuprija.

  b) Po drugoj legendi braca Sinan i Mehmed našli su skeiveno blago u pecini.Legenda kaže da su ih u pecinu uvukle koze.Kada su blago podjelili Mehmed podiže most na Miljacki,a Sinan Kecedži Sinanovu džamiju.Ova dobra djela do danas su ocuvana.
  c) Profesor Džemal Celic i Alija Bejtic objašnjavaju postojanje sela Jarcedoli iznad Kozije cuprije što ukazuje na kult jarca i koze.I na kraju tvrdnja jednog stranca kaže:»Legendarni Meho nije niko drugi do Mehmed paša Sokolovic.» Ovo potvrduje tekst na kamenu pored mosta sa natpisom 1577/78.Iste ove godine postavljen je i natpis na Višegradskoj cupriji.Godina ukazuje da je ne samo Višegradsku cupriju Arslanagica most,most na Žepi i Koziju cupriju gradio veliki vezir Mehmed paša Sokolovic kao hairli djela domovini.Narod u pjesmi kaže:»Mehmed paša tri cara služio.Zaslužio tri tovara blaga.Dal’ ce blago popiti u vinu?Dal’ ce blago baciti niz Drinu?Il’ graditi po Bosni hajre (dobra djela)?Da se Bosna u pjesmi spominje.