mirsad_d
Participant
  Post count: 4000

  Propada jedan od najstarijih mostova
  Vlada FBiH ništa nije učinila da zaštiti nacionalni spomenik – most star 492 godine…
  05.10.2009. 12:30

  Most u Klepcima: Ne vidi se od šiblja
  Jedan od najstarijih mostova u BiH, a ujedno i jedno od najznačajnijih zdanja otomanskog graditeljstva, stari most u Klepcima kod Čapljine, u alarmantnom je stanju propadanja.

  Ovaj nacionalni spomenik, star 492 godine, koji je kao takav 2002. vrednovan kao kulturno-historijsko dobro prve kategorije, potpuno je prepušten zubu vremena.

  Monument, kojeg je 1517. godine izgradio hercegovački sandžak-beg Mustafa, od gustog šiblja i drveća ne može se ni uočiti s magistralnog puta M-17.

  No, vrhunac nemara našeg kulturno-historijskog naslijeđa je kanalizacija provedena iz Tasovčića, koja se u podnožju mosta direktno slijeva u Bregavu. I pored činjenice da su svi navedeni fakti, po dokumentu Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, praktično nedopustivi, Vlada FBiH u proteklim godinama nije ništa učinila kako bi ovaj nacionalni spomenik zaštitila od propadanja.

  – Komisija je u više navrata o ovome obavještavala Federalnu vladu i Ministarstvo kulture i sporta FBiH. Istovremeno nastojali smo od međunarodnih organizacija osigurati sredstva za konzervaciju. Komisija je izvještavala Vladu FBiH na obavezu zaštite ovog spomenika, ali se ništa po tom pitanju nije desilo – kazala je za “Avaz” predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović.

  Kako smo saznali iz Općine Čapljina, ove godine su za stari most u Klepcima bila predviđena sredstva od 20.000 KM, no ona su ukinuta rebalansom budžeta.

  Autor: A. Du.