Anonymous
  Post count: 2088

  Za Kazu:

  U Islamu postoji smrtna kazna koja je regulisana Kura’nom i Sunnetom. To nije da covjek uzima pravdu u svoje ruke, nego postoje tacna pravila u kojim uslovima i kada se primjenjuje smrtna kazna. Posto u nas nije serijatska drzava ne možemo ni očekivati da se primjenjuju šerijatske kazne. Eh u tom slučaju idemo hadisom koji sam već navodio, da se ruzno djelo ukloni silom, govorom ili da se srcem prezire.
  Hele nejsum da ne ulazim duboko, ako neko ima nesto nejasno može pitati.
  To za majke i kčerke je smiješno, jer ISLAM U TOM PITANJU NIJE TOLIKO RIGOROZAN KAO ŠTO JE U PITANJU BLUDA, HOMOSEKSUALIZMA, UBISTVA NA PRAVDI BOGA ITD. ITD, JER MI BAŠ IZ TOG JASNOG I RIGOROZNOG STAVA TREBA DA SHVATIMO ŠTA ZNAČI HOMOSEKSUALIZAM ZA DRUŠTVO I ZAJEDNICU.
  Što se tiče islamskog odijevanja, moji stavovi tu su jako kruti jer taj problem je striktno regulisan Kur’anom i Sunnetom, ali to je sad druga tema, oko koje bih volio da se povede čista rasprava.

  Za mareta:

  Bitno je naglasiti da fanatici i teroristi ne moraju biti nužno muslimani. Ne možemo u isti koš stavljati vehabije, huligane na stadionima, manijake itd. Fanatizam postoji na svakom čošku, i to smo danas vidjeli na primjeru tuče između navijača Čelika i Sarajeva. To je primjer užasno lošeg i pogubnoh fanatizma. Ali, po meni, primjer “vjerskog fanatizma” koji si spomenuo na primjeru Gay parade, nije ni blizu sličan ovom fanatizmu, jer ti ljudi su htjeli da zabrane održavanje nečega ružnog i prokletog.
  Možemo li reći za jadne Palestince da su fanatici? Je li to pozitivan ili negativan fanatizam? Razmislimo o ovome.