Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  Kodro: Tražim tim za Svjetsko prvenstvo u Africi

  Dugo se dogovorao nogometni obračun novinara sa stručnim štabom bh. reprezentacije. Naravno na parketu.

  Impresivne su karijere struke, koje su Kodro, Bolić, Sredojević, Tanović gradili po Barceloni, Fenerbahčeu, Trabzonu, za razliku od novinarskih pera koji su se dokazivali po Hridu, Kalesiji, Pofaličkom, Đerzelezu, Klokotnici… Doduše, kolege Kolar i Huseinbegović su prošli škole Sarajeva i Želje, te na vrijeme shvatili gdje im je mjesto.

  Treće je poluvrijeme zamišljeno i realizirano za stolom, uz iće i piće i gladne stomake, te u ugodne taktove muzike, koja je dopirala sa razglasa jednog sarajevskog restorana. Išlo se sa teme na temu, pričalo o prošlosti i budućnosti.

  Krenuli smo od selektorovog spiska?

  – Meni je drago da otvoreno razgovaramo, da mi kažete koga bi mogli pozvati u državni tim. Imate li vi boljih? Evo, koga bih izbacio sa ovog spiska – pitao je Kodro kolegu Emira Delića sa TV Hayat, koji je pitao zašto se ne pokrene pitanje državljanstva Emre Tahirovića i zašto nema Miralema Pjanića, koji je mogao igrati prijateljsku utakmicu bez pasoša. ?

  One koji su provjereni?

  – A, kada ćemo se uigravati? Nemamo mi puno termina, još dva, u najboljem slučaju tri termina. Kako onda da uigramo tim za kvalifikacije ako pozovemo desetoricu novih.

  Predložena je i utakmica selektor protiv novinara.

  – Bilo bi idealno, ako ima zvanični termin, tako da bi klubovi mogli i morali pustiti igrače.

  Kako spasiti nogometne dragulje diljem Evrope, Pjanića, Tahirovića, Subotića…?

  – Nije jednostavno, ali ne možemo nikoga prisiliti. Neki vagaju između BiH i nekih drugih selekcija i radije prihvataju pozive susjednih zemalja. Mi smo tu nemoćni. Pjanić je pozitivan primjer, jer ustrajava u želji da igra za BiH. Rado ćemo zvati i sve ostale, ali oni moraju pokazati želju. Naravno da nam je svima opomena Zlatan Ibrahimović.

  Zašto se podgrijava nada u povratak Sergeja Barbareza, ako je izvjesno da je to nemoguća misija?

  – Nisam stekao dojam da je nemoguća misija. Naprotiv, Sergej je sretan zbog ovog projekta. Ja ovo ne zovem ciklusom, već projektom, u kojem ste i vi novinari, navijači, Savez, struka, igrači. Vi pravite atmosferu, a mi tražimo i stvaramo tim za Svjetsko prvenstvo u Africi.

  Kako preko Španije i drugih favorita. Selektor nudi ovaj recept?

  – Bolje je što imamo jednog jakog favorita, premda se ja Španije ne bojim. Respektovat ćemo i Špance i Turke, Belgijance, ali ćemo ih muški nagaziti. Nije loše što ciklus otvaramo u Španiji. Da se malo bavimo kalkulacijama, mada to ne volim raditi. Ako bi uzeli maksimalan broj bodova protiv Estonije i Armenije, sa dvanaest bodova i pobjedama kod kuće protiv Španije, Belgije i Turske mi smo pred ciljem. Možda prvi, a možda u baražu. Znate i sami da smo proteklih godina bodove gubili od autsajdera.

  Ponudio je selektor upustvo za upotrebu kroz kvalifikacije.

  – Armeniju i Estoniju trebamo shvatiti kao Špance, kao da su nogometne velesile. Kada se na kontra strani nađu Španci, Turci i Belgijanci ne smijemo ih precjenjivati. Naprotiv. Treba ući muški u meč, uz malo sreće rezultat nas neće zaobići.

  Vrlo bitnom karikom smatra novinare…

  – Od kako sam došao za selektora, stalno slušam neke priče; pazi se ovoga, ovaj je čovjek od onoga, onaj ti je nepovjerljiv… Ja to registrujem ali ne uzimam za ozbiljno, jer bih se trošio na bespotrebne stvari. Ko god je u Savezu, hoću da vjerujem da želi uspjeh reprezentacije. Bilo bi žalosno, ako neki ne misle tako. U novinarima ne vidim drugu stranu, već partnere u zajedničkom projektu.

  Hoćete li tako misliti ako bude kritika? Naprimjer, bilo je dosta kritika na spisak za japansku avanturu.

  – Ne bježim od kritika i ne mislim da se morate slagati sa mojim izborom. Ne potcjenjujem vašu i kompetentnost vaših kolega. Znajte da ja nikad neću pasti pod utjecaj menadžera. Mene će, dok ovo radim, voditi samo pošteni i sportski rezoni. Samo tako mi se može vratiti.

  Kako ćete se osloboditi pritiska menadžera. To nije pošlo niti jednom selektoru za rukom?

  – Lako ćemo to riješiti. Reprezentacija će biti izolovana. Niko od menadžera neće moći boraviti u hotelu prije utakmice. Hoću da osiguram igračima maksimalni mir koncentraciju. Želim da imaju tretman kao u svojim klubovima. Ništa manje ni više. Kućni red se mora poštovati – najavio je Meho Kodro.

  Prevarili novinare

  Prva akcija stručnog štaba bila je utakmica sa novinarima. Kodro i Bolić su se raspitivali za snagu novinarskog tima. Kada su sa više strana saznali da se radi o selekciji koja je godinama prisutna na domaćoj i međunarodnoj sceni, Bolić i Kodro su prije utakmice ponudili remi. Čak su i sudijama Čaliji i Alečkoviću najavili da meč treba završiti bez pobjednika. Novinari su se tako i postavili; poveli pa stali. Međutim, Kodro, Bolić, Sredojević, Poričanin, Bajramović, Brković, Hodžić, Jaha, stiskali su gas do daske. Poveli su, zatim povećali vodstvo, ne pomišljajući na dogovor. Bila je to prva prevara stručnog štaba.

  – Nije nam palo na pamet da izgubimo od novinara – šeretski su objasnili Kodro i Bolić i ponudili novinarima revanš.

  Inače, novinarski tim činili su; Solak, Šišić, Kolar, Huseinbegović, Lokmer, Šumar, Hadžić, Škandro, Kustura, a sa klupe su dirigiral; Novalija, Hasić, Delić, Abdulahović i Sinanović. Veoma pristrano sudili su Čalija i Alečković. Prvo ime utakmice bio je golman Edin Solak.

  Bez ugovora

  Nije praksa da selektorovi prvi saradnici nemaju nikakav status. Doduše, imaju nekakav. Bolić, Tanović i Sredojević će raditi za dnevnice. To nije korektno, zar da propuštaju ponude da bi radili za dnevnicu i eventualnu premiju. Iz Saveza javljaju da je tako po statutu. Šta ako je, zar se ne može promijeniti, prilagoditi. Traži li Kodro previše? Nipošto! Stručni štab bh. reprezentacije najmanje je plaćen u Evropi.