Mustafa
Participant
  Post count: 8282

  CIRO BLAZRVIC

  PRIPREME ZA MEC SA TURSKOM

  Miroslav Blažević će u petak objaviti imena kandidata za oktobarske kvalifikacijske susrete sa Turskoj 11. oktobra i četiri dana kasnije sa Armenijom. Selektor bh. reprezentacije u Beču je analizovao formu tridesetak kandidata koje je imao prilike vidjeti u susretima sa Bugarskom, Španijom, Estonijom… Za razliku od prethodnih akcija, za Tursku će selektor bitno suziti popis kandidata.
  “Neću zvati buntovnike, odnosno, one koji su dizali nos kada bi shvatili da nisu u kombinaciji za početnu postavu. Oni su zaboravili da su kod mene svi prvotimci, da svi čine tim”, kaže Blažević.

  – Koji su to prekobrojni?

  U toj su grupi Jahić, Jurić, Štilić… Vise Husejnović i Vasilić. Iskreno, više sam očekivao od Krunića. Doduše, nisu svi otpali zato što su dizali noseve. Recimo, mali Husejnović nema utakmica i treba se dokazivati. Mlad je, mora još dosta učiti…

  Selektor najbolje zna, premda su treninzi u Bundesligi, jači od bh. utakmica. “Atila” je u Maksimiru snimio jednog bivšeg reprezentativca.

  “Mladen Bartolović je igrao odlično. Brz je, malen, probija poput šila. On je pogodan za kontre, da probija suparničku odbranu iz drugog plana. Pogotovo kada suparnik dobro markira napadače”, navodi Blažević.

  Napadači su razvukli selektoru osmjeh od uha do uha.

  “Otimaće će se Evropa za Džeku, Muslimovića, Ibiševića, Pjanića… Samo da se mi uigramo. Vidite mog Ibričića. On je dvije utakmice bio na klupi, ali nije dizao nos poput nekih, već je zapeo u Hajduku i razvalio Dinamo. Takvi mi trebaju”, dodao je.

  Zbog Emira Spahića ima nesanicu.

  “Ne znam u kakvom će stanju dočekati utakmicu sa Turskom. Ne smijemo rizikovati, operacija prepona je osjetljiva, traži mirovanje, a nama Spahić silno treba. Važan nam je, ne samo za Tursku, već za Armeniju, te za proljećne utakmice”.

  Nije odustao od Mirka Hrgovića.

  “On je upao u ritam domaćih i evrospkih utakmica sa Dinamom, a podnio je svašta nakon prelaska u Dinamo. On je kvalitetan i karakteran igrač i svakako da će nam koristiti u ovim kvalifikacijama”.

  Osim Bartolovića, selektor je u Maksimiru vidio još jednog potencijalnog reprezentativca.

  “Pandža je odigrao dosta pristojno protiv Dinama. Ima udjela u pobjedi Hajduka. Međutim, treba mu utakmica u kontinuitetu. Razgovarao sam sa njegovim trenerom i dobio najkorisnije informacije. Nećemo žuriti sa Pandžom, ali će biti dobro ako se ustali u Hajduku”.

  – Imate li rezervni popis ako bude otkaza?

  Kakvi otkazi, meni nikad niko nije otkazao. Osim “onog Škota”. Doduše, i on bojkotira zbog drugih, radi dešavanja iz prošlosti, a ne radi Ćire. Ako, pak bude povreda, zvaću igrače iz naše lige. Oni imaju prioritet. Imam ja na popisu desetak potencijalnih reprezentativaca koje sa mojim saradnicima pratim.

  – Kako je bilo na seminaru u Beču?

  Bilo je burne rasprave, srdačnih susreta, razmjene mišljenja… Treneri su čudna fela. Zamislite da se, čini mi se, najviše vremena potrošilo na brojeve na dresovima. To me zamorilo, pa sam evo izašao iz sale i pričam ti o tome.

  – Možete li pojasniti to sa brojevima?

  Kapelo hoće da igrači mogu birati brojeve koje hoće. Opet, neki nisu da igrači nose, 99 i slične brojeve. Ja sam pomalo nostalgičan, zato sam za brojeve od jedan do jedanaest. I mala djeca su znala da je šestica lijevi half, osmica desna polutka, iako sine moj, ovaj novi sustav transformacija i sličnih akrobacija, zna biti zbunjujući za publiku. A, ja živim i činim sve da publika uživa. Tako će i reprezentacija BiH igrati, izjavio je za “San” Miroslav Blažević, koji će u četvrtak biti na promociji u Opatiji, gdje je dobio zvjezdicu u ulici slavnih, a već u petak dolazi u Sarajevo.

  Izostane li Spahić, biće to veliki hendikep za reprezentaciju, jer je beskompromisni stoper, pravi vođa, selektorova desna ruka na terenu, autoritet na terenu, kako kod saigrača, tako i sudija i suparnika. Sa Spahićem, selektor lakše diše. U slučaju da izostane za utakmicu u Turskoj, kapitensku traku preuzima Zvjezdan Misimović, a njegov zamjenik je Kenan Hasagić. Sudeći prema Spahićevoj želji, nije nemoguće da istrči na istanbulski stadion.

  Iako nas očekuju dvije utakmice u četiri dana, Blažević neće pozivati veći broj igrača. Na selekotrovom popisu, najvjerovatnije će biti sljedeći nogometaši: Hasagić, Brašnić, Berberović, Salihović, Nadarević, Radeljić, Damjanović, Rahimić, Pjanić, Ibričić, Vladavić, Misimović, Muratović, Ibišević, Džeko, Muslimović, Bartolović. Naravno, bude li spreman, Spahić zauzima komandno mjesto u odbrani. Selektor dvoji oko Saida Husejnovića, najmlađeg A reprezentativca, koji se bori za mjesto u Werderu, te oko Vasilića, jer se boji deficita na defanzivnim pozicijama.

  (24sata.info)