Mustafa
Participant
    Post count: 8282

Južna Afriko, spremi se za Bosnu i Hercegovinu!

Tmurna i tužna nedjelja u Bosni i Hercegovini, svi koji su gledali sinoćnju utakmicu, teško da su imali dobar san tokom protekle noći. A kako bi i imali kada se zna kakve je prilike naša reprezentacija propustila.

Utakmica svih utakmica kako je najavljivana, okončana je minimalnim porazom naše reprezentacije od reprezentacije Portugala koja spada u sam vrh svjetskog nogometa, rezultat od 1-0 za Portugal mnogi bi potpisali prije utakmice ali nakon sinoćnjih 90 minuta teško da je bilo ko mislio tako…

S mukom i dozom razočarenja sinoć sam napisao izvještaj sa utakmice u Lisabonu a onda ponovo odgledao utakmicu od prve minute, suludo nadajući se da će lopte Ibričića ili Džeke ići bar koji centimetar niže ispod grede ili pak da će Muslimović pogoditi mrežu Eduarda.

San nakon toga još dugo nije htio na oči, uspio sam zaspati negdje u zoru a u mojoj glavi kao i u glavama miliona Bosanaca i Hercegovaca ponovo je bio Džeko, Ibričić, Muslimović….Vodili smo sa 2-1, preokret smo napravili u posljednje dvije minute, Ćiro je krenuo prema tribini sa našim navijačima i ponosno paradirao pred njima, čekala se nova i velika pobjeda naše reprezentacije, ipak kroz nekoliko trenutaka shvatim da je sve ipak samo san…

Formacije, igrači, postavka igre, je li trebalo drugačije ući u sinoćnju utakmicu, sve mi se to vrzmalo a i sada vrzma po glavi. Ćiro će u srijedu biti primoran igrati bez Muratovića i Rahimića te stoga smatram da ako je kada došlo vrijeme da Pjanić počne od prve minute zajedno sa Misimovićem u veznom redu, onda je to sada, bez obzira na Ćirinu teoriju kako njih dvojica ne mogu igrati zajedno.

Na klupi imamo Bajramovića i Medunjanina koji nadamo se mogu biti dostojna zamjena Elviru Rahimiću na poziciji zadnjeg veznog igrača, znam da nisam selektor i da Ćiro to najbolje zna, a nadam se da će trener svih trenera u srijedu posao odraditi najbolje što može i da će nas odvesti u Južnu Afriku.

Gol u Zenici ne smijemo primiti a bez Spahića u odbrani bit će zaista teško zaustaviti Portugalce. Na klupi imamo Milenkovića, Pandžu, Mirvića, Mravca, čak četiri kandidata za poziciju stopera i mislim da koji god od njih četvorice dobije šansu dat će sve od sebe za uspjeh u utakmici koja je više od obične utakmice.

Jedva sam čekao jutro da počnem pisati ovu kolumnu i da sva moja nervoza, razočaranost i tuga izađe kroz tastaturu ali i sada je uistinu vrlo teško..

Pa treba li spominjati koliko bi pobjeda i prolaz na svjetsko prvenstvo značio našem narodu. Jučerašnji dan ličio je na najljepšu bajku, na ono što smo svi dugo željeli doživjeti, ulice u bh gradovima bile su u plavo žutoj boji, zastave Bosne i Hercegovine na svakom koraku, marketi a bogami i mesnice radili su duže od uobičajenog, mnogi su uz malo meze i dobre kapljice utakmicu gledali u svojim toplim domovima, sve je bilo u duhu neke praznične atmosfere.

Već sada mislim kako izdržati do srijede i do utakmice u Zenici, Sada su sve misli okrenute ka Bilinom Polju, bit će teško to vrlo dobro svi znamo ali vjerujemo da će naži zmajevi dati sve od sebe kako bi uspjeli nadoknaditi gol zaostatka iz Lisabona i da ćemo nakon 90 zeničkih minuta ponovo gledati sliku kako Ćiro i njegovi zmajevi trče počasni krug pred prepunim Bilinom Poljem koje im želi sreću na putu u Južnu Afriku…

VIDEO

http://www.youtube.com/watch?v=zIdtDjnchuQ

Ćiro: I dalje sam optimista

Izbornik nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Miroslav Blažević uvjeren je da njegovi izabranici u Zenici mogu ostvariti dobar rezultat i izboriti plasman na Svjetsko prvenstvo.

Iako smo izgubili nisam nezadovoljan. Ovaj nam rezultat ostavlja dosta nade da u uzvratnom susretu možemo ostvariti pobjedu i plasman na Svjetsko prvenstvo, rekao je Ćiro nakon utakmice.

Malo je nedostajalo da naša reprezentacija u Lisabonu zabije pogodak, koji bi u konačnici mogao biti zlata vrijedan.

Imali smo mnogo prilika i velika je nesreća što nismo iskoristili niti jednu. Ali neka nam se to vrati u Zenici, dodao je Blažević.

Queiroz: BiH je pokazala kvalitetu

Portugalski izbornik Carlos Queiroz bio je jako zadovoljan nakon minimalne pobjede svojih izabranika nad Bosnom i Hercegovinom u prvoj utakmici baraža za Svjetsko prvenstvo.

Imali smo nekoliko dobrih prilika, a najvažnije je što smo pobijedili bez primljenog gola. Sada krećemo s pripremama za uzvrat u Zenici, rekao je Queiroz odmah nakon završetka utakmice.

Bosna i Hercegovina se pokazala kao jako kvalitetna reprezentacija, tako da ćemo u uzvratu morati biti na najvećoj razini želimo li prolaz dalje, dodao je portugalski izbornik.

ATMOSFERA U SARAJEVU

Svaki televizor u Sarajevu večeras je prikazivao utakmicu između Portugala i BiH. Teško da se može naći neko ko je propustio prvo poluvrijeme najvećeg sportski događaj 2009. godine. Pogledajte atmosferu sa ulica glavnog grada. Ispred BBI centra

]u Domu mladih u Sarajevu