Mare
Participant
  Post count: 1546

  SVI ADUTI KISELOG KUPUSA
  Odlican je izvor vitamina A, B, C te kalija, kalcija, fosfora, magnezija i mangana…

  Kiseli kupus ima nevjerovatan prehrambeni profil. Prije svega, odlican je izvor vitamina C, sadrzi priblizno jednaku kolicinu ovog vitamina kao i agrumi.

  Vrlo je dobar izvor neprobavljivih vlakana, vitamina B-skupine i vitamina A te minerala kalija, kalcija, magnezija, fosfora, mangana. Pri tome je niskokaloricna namirnica koja osigurava tek 25 kcal u 100 g.

  Ipak, apsolutni adut i svjezeg i kiselog kupusa su fitohemikalije glukozinolati, molekule koje su posljednjih desetak godina u zaristu zanimanja naucnika, buduci da posjeduju antikarcinogeno djelovanje.

  Sirovi kiseli kupus najbogatiji je hranljivim i ljekovitim sastojcima. U prehrani se, nazalost, sirovi kiseli kupus malo koristi. Pozeljno je da se u kuhani kiseli kupus umijesa malo sirovog kako bi mu se poboljsala bioloska vrijednost.

  Salata – tri puta dnevno

  Kod pravilno ukiseljenog kupusa razvijaju se mikroorganizmi koji suzbijaju proces truhljenja u crijevima, pospjesuju probavu i istjeruju toksicne tvari iz organizma. Za bolji metabolizam tri puta na dan, samu ili uz obrok, treba jesti salatu od svjezeg ili kiselog kupusa zacinjenog s malo ulja, dosta sjeckanog lista persina, s izribanom mrkvom i bijelim lukom.

  Dobrobit za crijeva

  Kiseli kupus odavno je poznat iz povijesti skorbuta i moreplovca Dzejmsa Kuka (James Cook). Osim vitamina C, kiseli kupus sadrzi i dosta mlijecne kiseline, koja pogoduje prirodnoj crijevnoj flori.