Anonymous
  Post count: 2088

  Jedan od mudrih pjesnika, lamentirajuci zbog nemogucnosti da mu se vrati prohujalo vrijeme, rekao je da je covjek nista drugo do jahac na sapnama svog zivota…., koji je sa svakim novim radjanjem dana i njegovim prekrivanjem velom noci sve blizi svom mezaru. Vrijeme je dar kojem nema cijene. Danas dosta cesto ponavljana izreka ” da je vrijeme novac ” ne ukazuje adekvatno na vrijednost ove blagodati, jer je vrijeme znatno vise od toga. Vrijeme je ustvari sami zivot. Da jos jednom citiramo Hasana el-Basrija: ” O sine Ademov! Ti nisi nista drugo do svezanj dana. Svaki put kad novi dan postane dio proslosti, s njim nestane dio tebe”.
  Kur’an spominje dvije scene na kojima ce se covjek naci i u oba slucaja silno zaliti sto svoje vrijeme nije bolje iskoristio.
  Prva scena je u trenutku smrti. U 63. suri Allah dz.s. kaze da ce covjek, kad mu melek smrti dodje po dusu, sa ogromnom zabrinutoscu zavapiti: ” Gospodaru, zasto mi ne produzis zivot za jos neko vrijeme, pa da dijelim (na Tvom putu) i da budem od onih sto dobro cine”.Odgovor na taj vapaj bice: “Nikom Allah nikada nece odgoditi smrt kad za nju odredjeni trenutak (t.j. edzel) dodje”.
  Druga scena kad ce covjek zazaliti zbog zloupotrebljenog vremena bice na Sudnjem danu, kad ce svakom biti izrecena presuda prema zasluzi. Oni sto ce tada dzehenemom kaznjeni biti, zakukat ce na sav glas: “Gospodaru nas! Izbavi nas odavde. Tada cemo ciniti dobra djela, a ne (djela) kakva smo obicavali raditi. Zar vam nismo dali dovoljno dug zivot tako da je onaj ko je htio mogao mogao primiti pouku? A i opominjatelj vam je dosao. Zato, kusajte ukus svojih djela: pokvarenjacima nema pomoci”.U Sahihu, najpoznatijoj zbirci hadisa koju je sacinio Buharija, zabiljezene su rijeci Poslanika a.s.: ” Allah je unaprijed uskratio pravo na pravdanje svakom ko je dozivio 60 godina zivota (a ipak poruku nije uzeo)”.
  (nastavit ce se)