Mare
Participant
    Post count: 1546

    Delegacija Vlade RS predala je prosle sedmice Tuzilastvu BiH ovjerene fotokopije dokumentacije vezane za aktivnosti premijera RS Milorada Dodika i pojedinih ministarstava u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra u Banjoj Luci, a ne originale, saznaje Dnevni avaz iz izvora bliskih SIPA-i i Vladi RS.

    Rijec je, kako kazu nasi sagovornici, samo o pojedinim dokumentima, koji za Sud i Tuzilaštvo BiH u ovom slucaju, shodno odredbama Zakona o krivicnom postupku BiH, ne predstavljaju validan dokaz, s obzirom na to da se radi o fotokopijama. Zakonom je, naime, precizirano da to moraju biti originali.

    – Jos veci je apsurd da je fotokopije ovjeravala Vlada RS, dakle institucija za koju se osnovano sumnja da je bila upletena u moguce malverzacije u vezi sa izgradnjom Administrativnog centra. Takvo nesto u praksi se jos nije srelo. Sada je na potezu tuzilac koji vodi slucaj, jer bi trebao od Suda BiH zatraziti da izda novi nalog prema kojem bi iz Banje Luke morali donijeti originalnu dokumentaciju – pojasnjavaju nasi izvori.

    Oni dodaju da je Dodik sa svojim ministrima posve sracunato i namjerno otezao dva mjeseca dostavu trazene dokumentacije kako bi dobio na vremenu i uklonio bilo kakav trag koji bi eventualno mogao upucivati na nezakonite radnje