Mare
Participant
  Post count: 1546

  Borcima, za sada, ni feninga!
  Nedostaje i 11 miliona za boracko-invalidsku zastitu…
  19.12.2008. 10:00
  Federalna vlada utvrdila je jucer Nacrt budzeta za 2009. godinu u iznosu od 1,56 milijardi maraka, sto je za oko 270 miliona manje od ovogodisnjeg budzeta.

  Iako su ministri jednoglasno usvojili budzet, kako saznajemo, nedostaje jos mnogo novca za vise Vladinih resora. Zbog toga je zaduzen Kolegij Vlade da narednih dana nadze taj novac i budzet uputi Parlamentu.

  Moratorij na zakon

  Kako Avaz pouzdano saznaje, najveci problem su naknade za demobilisane borce u iznosu od 150 KM. Naime, kako nam je potvrdzeno, budzet za borce, za sada, nije predvidio ni fening! Kako ce se osigurati neophodni milioni, jos nije poznato. Takodzer, nedostaje i jos 11 miliona maraka da bi se nivo boracko-invalidske zastite zadrzao na ovogodisnjem nivou.

  Neki clanovi Vlade postavili su pitanje da li na zakon o borcima staviti moratorij ili ga izmijeniti, ako nema novca.

  Znatna sredstva nedostaju i za resor prometa i komunikacija. To nam je sinoc potvrdio resorni ministar Nail Seckanovic.

  – Trazili smo za zeljeznicu 49 miliona, ali smo svjesni da toliko necemo moci dobiti. Takodzer, za dovrsetak dionice autoputa potrebno je 11 miliona, oko sedam miliona treba nam za naplatne kucice i jos 25 miliona maraka za eksproprijaciju. Vidjet cemo sta ce Kolegij odluciti – rekao je Seckanovic.

  Umor i temperatura

  Kako saznajemo, jucer se ozbiljno razmatrala i opcija da radi osiguranja ovih sredstava budu smanjene place administraciji za 20 posto, sto ima velike izglede da bude usvojeno.

  Uprkos vise pokusaja, jucer nismo uspjeli dobiti izjavu premijera Nedzada Brankovica, koji nije zelio odgovoriti na nase pozive. Ministar finansija Vjekoslav Bevanda takodzer nije zelio dati izjavu, pravdajuci se umorom i visokom temperaturom.

  Gdje su pare javnih preduzeca

  Na sjednici je postavljeno i pitanje sta je s novcem javnih preduzeca poput telekoma i elektroprivreda.

  – Ta preduzeca kriju i deponiraju sredstva od dobiti, a onda se kaze da nema za borce. Gdje su te pare? Zasto se one ne uzmu i usmjere za borce – kazao je za Avaz jedan od clanova Vlade FBiH, zahtijevajući anonimnost