Kaza
Keymaster
  Post count: 6138

  Stapska kritika

  04.08.1992.godine je nakon napornog dana bilo puno prepirki oko rada Staba i svakog pojedinog clana, jer meni su komandiri jedinica upucivali pitanja, a ja sam znao i dobro osjetio da postoji velika razlika izmedju rada pojedninih clanova Staba, kao i razlika u radu komadira nizih jedinica i clanova Staba. Medjutim, dosao sam pod udar kritike tih nekih,
  kako ih Hodza nazva “stapskih longosa.” Kazu da ima stvari koje smijem, a imaju neke druge koje ne smijem raditi, sto prihvatih, ali kada su pocele

  —————————————————

  kritike po izvedenim dejstvima, bez osnova i bez argumenata, onda sam puko’ ko’ petarda. Pojasnio sam da ja ipak radim vecinu poslova koje treba da radi taj Stab, i tu smo se razisli, uz moj zahtjev da se preispita rad komandanta Staba, posto je bilo insistiranje na preispitivanju mog rada. Dobro ljut sam napustio Stab. U ovom vremenu jedinica je djelovala kao brigada i imala cetiri bataljona, a komande brigade uopce nije bilo. Stab TO je bio daleko od toga da bude komanda ili stab te brigade. Oni su sebe vidjeli negdje vise, mada nije bilo vise jedinice. Od ovog sastanka vecina clanova Staba se trudi, i u dobroj mjeri uspijeva, da ometa rad komandanta i komandira jedinica.
  Kada im je predlozeno da planiraju bitke ili vode jedinice, vecna njih nisu bili voljni ni da pokusaju. Neki su ipak i tu pokazali da mogu i znaju, kao sto je Hurem Nusret, cije su sposobnosti bile velike kao i samouvjerenost. Vjerovatno da sam ja trazio puno od tih ljudi, ali ako vec nisu mogli uraditi, onda su bar mogli postovati uradjeno i one koji to mogu. Oko ponoci 04.08.1992.godine, iz Staba mi je poruceno da ce o svemu biti obavijesten “glavni.” Ja sam se slozio i uzvratio:”Samo neka bude o istini obavijesten,” mada sam znao da nece, jer to bi bilo protiv njih samih.
  Na sastanku sa komandirima jedinica, 06.08.1992.godine su analizirana i sporna pitanja koja su pokrenuta na sastanku Staba 04.08.1992.godine. Komandiri nizih jedinica su bili razocarani i podrzali moja nastojanja da se stvore zdravije pretpostavke za rad i vrlo kvalitetno analiziran plan daljih borbenih aktivnosti jedinice. Zadaci su pripremljeni i podijeljeni komandirima, a zbirnu evidenciju u brigadi, kao i opce pravne poslove, vodit ce ubuduce Sabaheta Demir-Mujkanovic. Te poslove za brigadu je do sada vrsio komandant brigade. Ubrzo je izvrseno i dejstvo prema klisuri Bursicima i Hadrovicima u kojem sam ostao da komandujem pistoljem i da se po ratistu krecem- prebacujem säm. Pusku sam dao Jusi Kesmeru, jednom od mojih pratilaca, i po nesreci, Juso se säm ranio u kretanju tom puskom. U toku borbe nije drzao ukocenu pusku, a gurnuo metak u cijev, sto je bilo jedno od dva ranjavanja u tom briljantnom dejstvu. Rezultati su bili dobri, ali izgubljena je mogucnost da se zarobi jedan broj cetnika. Za ovaj uspjeh najvise su bili zasluzni borci “16.maja” i policija. Moji pratioci su rijesili jedno uporiste, cime sam bio vrlo zadovoljan.

  Nastavice se