Mustafa
Participant
    Post count: 8282

Pitanja za komandanta Sejdica
    a bice ih jos kada procitam drugi dio knjige posebno oko ofanzive 94, i desavanja u 95 a bilo ih je dosta…

1. Punih je 19 godina od pocetka agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sa ove distance, sta Vi, kao heroj odbrane Bosne i Hercegovine, Goražda, Podrinja mislite o tome kako se Bosna (Podrinje) branila i je li se mogla bolje odbraniti, obzirom da je agresor imao svu raspoloživu tihniku i logistiku, pomoć iz Srbije i Crne Gore, a da je Goraždanski Okrug bio u totalnoj blokadi od 1993 godine (padom Grepka)?

2. U knjizi koliko sam primijetio (možda mi je promaklo) ne spominjete Amira Reku – Makedonaca. O njemu sam cuo mnogo toga sto granici sa nevjerovatnim, ali vjerujem da mnogi nisu nikada culi za njega. Radi njegovih dijela i zasluga zaslužuje da se spomene. Mislim da ste Vi prava ličnost koja bi ukratko prestavila r. Makedonca….

3. Zebina šuma, najutvrđenija tačka agresorskog prstena prema Goraždu, oslobođena veoma brzo i efikasno – Jedinice IBOG-a nisu imale dovoljno snaga da taj prostor kontrolišu, pa je sa Generalštabom i komandantom Seferom Halilovićem dogovoreno da se oslobodiocima priključe jedna ili dvije brigade koje su bile formirane od naših ljudi sa ovih prostora i dijela Sandžaklija iz Sarajeva. Dobijena su čvrsta obećanja da će se to i desiti. Međutim, iz neshvatljivih razloga, izostala je pomoć tako da borci četiri dana bili prinuđeni da trpe silna granatiranja. U međuvremenu četnici su se pregrupisali, doveli svježe snage iz Hercegovine i Crne Gore i primorali borce IBOG-a da napuste osvojene položaje. Samo zauzimanje Zebine šume završeno je sa tri poginula, da bi u konačnici imali 46 poginulih boraca. Ne znam jesu li podaci tačni a ako jesu zašto je izostala pomoč iz Sarajeva, jer mnogi smatraju da bi to uveliko promoijenilo tok rata u istocnoj Bosni??? vase misljenje?

4. Formiranjem 808 brigade na kojem ste čelu Vi bili ulijevalo je pozitivnu atmosferu kod svih boraca pa i kod civilnog stanovništva. Svi diverzanti iz rogatičke brigade su ušli u njen sastav. Kakvo iskustvo i kakva sjećanja imate na naše borce Besim a.r. Alem a.r. Žepljo, Muf, Elvir, Šiško, Pava, Gunđer, Hitko itd., ne mogu sada da se sjetim svih imena…

5. O Goraždu su napisane mnoge knjige. Svi iznose neka svoja gledišta i svoje stavove. Knjiga penzionisanog generala Armije RBiH Hamida Bahta „Sa braniocima Sarajeva i Goražda“ je donijela velike reakcije u i oko Goražda. U knjuizi se pored vas napada i Ferid Buljubašic, Ekrem Veljan, Dervo Harbinja i drugi. Čak su i neki Zlatni ljiljani napadani od strane autora. Knjigu nisam čitao p ane mogu dati neko mišljenje o njoj. Vi ste zajedno sa i Buljubašicem, Veljanom, i Harbinjom svojevremeno najavljivali da ce te Bahtu susdski ganjati radi klevete i laži iznesenoj u knjizi. Možete li nam malo pojasniti o cemu se radi, ak oste pročitali pomenutu knjigu.