Nacelnik Staba IBOG-a
Predstavnici civilne vlasti, Abdel Brajanc, predsjednik Okruga, i njegovi saradnici, pozvase me da mi saopce da me zele rasporediti na duznost nacelnika Staba IBOG-a, ili cak komandanta, i da od mene zavisi da li smatram da to mogu raditi, a da ce oni obezbijediti punu podrsku za isto. Sastanku je prisustvovao i presjednik Opcine, gospodin Ismet Briga. Za Ferida su rekli da on nema snage i cvrstine, da je mehak i ne moze ove teske situacije savladati. Pitali su me sta ja mislim o njemu. Rekao sam da je njegova krivica samo djelimicna, a da on ima visoku strucnost, sirinu u organizaciji, sposobnost jako dobrog rukovodjenja i komandovanja jedinicama, ali da nam nedostaje pravih nizih starjesina. Izrekao sam i stav da treba cvrsce komandovati i nastupati, a: “Za sve to mu je potrebna vasa puna podrska, a ja mislim da mora biti veca”, rekoh.
Slozise se i trazise od mene izjasnjenje sta cu prihvatiti. „Bicu i dalje komandant 1.Svbr, jer tamo sam istinski komandant i mogu rijesiti sve probleme u jedinici vrlo lahko, a ako moram, onda prihvatam mjesto naceinika Staba IBOG-a, a Ferid da ostane komandant IBOG-a, a dalje da se sagleda stanje i izvrse obavezno kadrovske promjene u brigadama”, izrekoh svoj stav bez dilema. Ovakav prijedlog presjednik Okruga je uputio u Sarajevo na razmatranje, a ja sam vrlo brzo dobio nove probleme, mada ih nisam zasluzio. Komadant Ferid je, saznavsi da se to bez njegovog misljenja odlucuje, promijenio odnos prema meni, valjda pogresno informisan, ili je sam pogresno protumacio prijedlog mog novog angazmana. Mozda je pomislio da mu radim iza ledja te kadrovske kombinacije. Nisam se imao kada baviti mnogo cim bitnim u ovom vremenu, a o mogucim kadrovskim promjenama u IBOG-u, razgovarao sam sluzbeno prvo s njim, a ponekad s mojim starjesinama iz Komande brigade. Veljan Ekrem i Dervo Harbinja, pomocnici komadanta IBOG-a za logistiku, odnosno za moral, starjesine koje su dale puni doprinos u ustrojavanju jedinica u novu organizaciju u okviru IBOG-a, i u velikoj mjeri pomogli da se stvore uslovi za ukupno komandovanje jedinicama, doduse sa jos ponekim prisutnim problemom, aktivni oficiri bivse JNA, su otisli dalje, pa su mi u razgovoru rekli da me Hasa Kuljuh postavlja za komandanta IBOG-a i da sam ja njen igrac, te da sam ih neprijatno iznenadio, ali oni su to primijetili malo ranije, cim je pala Medjedja.
Na kraju mi Ekrem rece:
“Nisi fer prema Feridu, on tebe strasno cijeni i uvazava, a ti mu podmeces i skidas ga preko nekih Hasa. Trebao si nam reci, Ferid bi se sam povukao”.
Jedva iscekah da Ekrem zavrsi misao, a Dervo se pristavi:
“Tebe su on i vrbovali, ja to znam, nisi ti nikad bio los, znam iz koje si familije.”
E, tada ja vec pukoh: “Stanite malo, gospodo. Je li vi mislite da sam ja stvamo nesto radio, mucki i podmuklo? Pa vi niste normalni. Ni na kraj pameti mi nije tako nesto, i ja znam ko je Ferid, bar toliko da mu to ne mogu raditi, a isto tako vas dvojica znate koliko ja cijenim i Hasu i ostate koji su oko Hase. Uostalom, vi mozete misliti sto god zelite, ja znam da sam sa Feridom razgovarao i rekao mu da cu prihvatiti mjesto nacelnika Staba IBOG-a, koje do sada, inace, nije popunjeno od formiranja Operativne grupe. Ubuduce bi bilo bolje da mene pitate o tome sto ja radim, pa cak i namjeravam, a ne da sabirate informacije na ulici po sistemu zdravo za gotovo.”
Vidjeh da ih nisam potpuno uvjerio, ali necu se ni truditi, neka se oni potrude da provjere, pa ce se bar pristojno izviniti. Sa Ferldom sam po pitanju kadrovskih promjena sjedio vise puta do kasno uvece. Za komandante brigada smo nalazili neka rjesenja, ali komanda IBOG-a bez Zaima se trebala ojacati sto prije. Bilo je kombinacija da se angazuju u Komandu Pelam i Hrapo Husnija, ali se trazilo potpuno rjesenje za sva mjesta, a sam Ferid je cesto govorio da mu treba odmor, u Sarajevu, pogotovo kada ga opterete neke nepotrebne gluposti u odnosima sa civilnim strukturama.
Tada sam osjetio da ima tu naglasenu distancu prema meni i da nije uvjeren da ja nikakve igre ne igram, vec samo da pokusavam ukupno povecati nas rezultat. Ali kako je vrijeme prolazilo, Ferid se uvjeravao u to, mojim potezima i rezultatima.

Nastavice se