Mare
Participant
    Post count: 1546

    [url=http://img863.imageshack.us/i/150pxgrenadelegionsvg.png/]

    Legija stranaca je osnovana 10. marta 1831. od strane francuskog kralja Luja Filipa. Da bi se pri kolonijalnim osvajanjima štedila krv francuskih državljana, Luj Filip rekrutiše dobrovoljce između 18-40 godina iz drugih država. Iako se u današnjem smislu ovakvi vojnici nazivaju plaćenicima, u historiji ratovanja ovakvi potezi ne prave izuzetak. Već Rimljani, a kasnije i Turci su na ovaj način popunjavali redove svojih oružanih snaga.

    Jedan od prvih zadataka legije je bilo osvajanje Alžira. Ova misija traje do 1835. kada Alžir pada u ruke Španaca. Osim u Alžiru, legija je poslije reformisanja učestvovala i borbenim pohodima protiv Italije (1859.) i Meksika (1863.) gdje se 30. aprila 1863. dogodila najpoznatija bitka ove jedinice. Naime, 3 oficira i 63 legionera se na području plantaže Camerone uspijevaju jedan dan oduprijeti napadu oko 2000 meksikanaca. U ovoj bici ginu skoro svi legioneri, dok se njih 5 odlučuje za bitku do zadnjeg, te prsa u prsa, sa nataknutim bajonetima trojica odlaze u smrt. Jedina dva preživjela legionera potpisuju kapitulaciju samo pod uslovom da zadrže svoje oružje i da se pobrinu za mrtve. Ovaj dan se u legiji slavi kao najveći praznik, a metaforično pokazuje odanost legije Francuskoj i borbu do zadnjeg.

    Od tada, se na svim zastavama regimenata u čast palim, ovaj datum i ime bitke navodi ispod amblema jedinice. Do danas, ova jedinica je prošla mnoga ratišta i time branila interese francuske republike