pasa
Participant
  Post count: 295

  IMIDŽ KOJI JE PONOVO U MODI
  Brada čuva zdravlje
  Dlake na licu pomažu koži da ostane mlada
  http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzx5uqjNtquF0K3lDoHxtnfIQJqohPnjS_Dk-WIdDQxZAJ9Jat
  Imidž koji su prvo počeli promovirati 20-godišnji hipsteri sada je prihvatila i generacija njihovih očeva. Mnoge žene ne vole muškarce s bradom, jer ih to iritira, ali će sada možda razmisliti dva puta prije nego što kažu partneru da uzme žilet u ruke. Naime, brada i brkovi mogu biti dobri za zdravlje muškarca, a evo i zašto.

  Zaštita od sunca. Bradato lice nudi značajnu zaštitu od sunca i raka kože, rezultati su istraživanja s Univerziteta u Južnom Kvinslendu.

  Sprečava astmatični napad. Muškarci koji pate od astme usljed polena ili prašine mogu imati koristi od brkova, jer oni umanjuju simptome. Brkovi koji zalaze u nos mogu spriječiti prodiranje alergena kroz nozdrve u pluća.

  Usporava starenje. Dlake na licu mogu pomoći koži da ostane mlada i u dobrom stanju. Malje sprečavaju da voda ispari kroz kožu, čime je održavaju vlažnom, a štite je i od vjetra koji je isušuje i nagriza zaštitni sloj.

  Protiv prehlade. Jake malje ispod brade i na vratu podići će temperaturu vrata i pomoći protiv prehlada. Malje su naime, izolatori koji griju.

  Sprečava osipe na koži. Brijanje je najčešće glavni uzrok bakterijskih infekcija u donjem dijelu lica. Može dovesti do posjekotina, uraslih dlaka i folikulitisa (infekcije folikula dlaka).

  Loša vijest je…

  Naučnici su dokazali da brada može raširiti infekcije, kaže dr. Ron Katler (Catler), mikrobiolog na Univerzitetu u Londonu. Zato je važno da muškarci koji imaju bradu redovno peru taj dio, da koža ispod brade ne bi postala upaljena od uraslih dlaka.