Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 103 total)
  • Author
    Posts
  • Dedo
    Participant
      Post count: 1243

      U nedelju 15.02. 09 posjetili smo po ko zna koji put dnevnu banju u blizini naseg grada.Prema ustaljenom pravilu prislo se programu,prvo grupna gimnastika u bazenu.
      Gimnastika traje 20 minuta u vodi 33°c,presli smo u drugi bazen sa nesto vecom tem vode 36°c ali prilikom prelaska iz jednog u drugi bazen temperatura zraka je mozda 25°c,zato se primijeti osjetna razlika u temperaturi vode. U drugom bazenu su na razlicitim visinama montirane dizne koje preko pumpi ubrzavaju protok vode i to sluzi kao vodena masaza.Bazen je dosta prostran da se moze dobro plivati.Kad god sam ga preplivao do kraja govorio sam evo vec pola Drine.
      Kada se nadostasmo i toga ima isti bazen vani pa ko voli neka izvoli.Al ima i djakuzi bazen ili kako domaci kazu virlpoolbecken,tu je posebno vruca voda 38c sa x dizni i sa vecim i umjerenijim pritiscima tako se insan moze izmasirati kako kome odgovara i pogoduje.
      Kada i to obavismo predjosmo u parnu saunu,sa aromom livadnjih trava,svako sebi bira visinu od koje ovisi temperatura.Posle 20 min i te banje tusiranje i budi volja svakom kako ko misli da mu odgovara.Ja licno praktikujem poslije tusiranja osusiti se i sa mantilom otici na pola sahata u sobu za izjednacenje tjelesne temperature,(Ruhraum)u kojoj svira tiha muzika.Tako relaksiran poceo sam da razmisljam kako mozda mnogi imaju priliku u svojoj okolini da isto to urade po potrebi i po mogucnosti,al da nikada nisu dosli na tu ideju.Ovom prilikom bih sugerirao svima koji misle dobro samom sebi da se ozbiljno pozabave i dadnu oduska svom zivotu,jer sve pare svijeta nemogu vratiti izgubljeno zdravlje.Ako mogu napomenuti da nikada nije kasno i da svako treba ozbiljno razmisliti sta je zivot,sta je imetak,sta su sva dobra ovog svijeta,ako insan nejma zdravlja.
      Ove relaksacije kao terapija mogu se dobiti od Socijalnog uz vrlo simbolicnu novcanu nadoknadu.
      U Njemackoj postoji jedna organizacija koja se zove Rheuma Liga kao clan iste moze se koristiti ovaj vid terapije koliko kome volja i slobodno vrijeme dozvoljava.
      Ja i moja supruga koristimo preko dvije godine jednom nedeljno,i sasvim se drugacije osjecamo.

      Zasto i vi koji imate priliku nebi isto osjetili cari dzeneta na ovom svijetu,jer ako nam bude na buducem svijetu tako ja bih bio zadovoljan.
      U tom razmisljanju dosao sam do zakljucka dali je stvarno nemoguce za svoju dusu odvojiti sedmicno 3-4 sahata vremena kome to nije moguce jako mi ga je zao,kao sto sazalijevam i samog sebe za minulo vrijeme,jer mi je sve bilo prece od sopstvenog zdravlja.

      Ostavljam svakom na razmisljanje,dali mu je preci imetak i gomilanje dobara,ili da zivotu da malo oduska.Svakako je vazno napomenuti da sa ovom temom pocnemo svi skupa prenositi iskustva i znanje opcenito o zdravlju.

      Posebno bih zamolio nase strucnjake iz Medicine da se nesebicno ukljuce i daju svoj doprinos
      da ova tema bude ono sto bi trebala biti.Sve skupa nas duzi Bog dz.s.da pomazemo jedni drugima i da svoje znanje prenosimo na mladza pokolenja.
      Mi obicni smrtnici mozemo pomoci jedni drugima iz sopstvenig iskustva i nekih saznanja u mnogim stvarima al ipak,strucnjaci svih profila medicine trebali bi nam pomoci.
      Ukoliko imate prijatelje poznanike bracne drugove zamolite ih da se ukljuce u ovu temu
      jer su potrebni,i znaju u svom poslu dati pravi savjet.

      Ako ova strana zazivi mogli bi mnogi od nas imati koristi a ujedno se druzeci sastaviti ugodno sa korisnim.Unaprijed zahvaljujem svakom ko jedno slovo napise na temu Zdravlje.

      Potrebno nam je svima mnogo savjeta kako ocuvati zdravlje, i kako do ozdravljenja.
      Ugodan boravak svima na ovoj stranici i da nam svima bude od koristi Amin.

      ponekad ovdje
      Participant
        Post count: 1139


        Prvi put smo u banji bili na Ilidzi prije dvije godine, u stvari u julu 2006. godine. Ja tada nisam imala zdravstvenih poteskoca, pa iako sam u sklopu pansiona imala uplacene banjske tretmane, nisam ih koristila jer sam radije to vrijeme htjela iskoristiti za setnju po gradu. Medjutim, kad smo proslog ljeta ponovo bili u istoj banji, a ja tad zbog isijasa koji mi se prvi put pojavio, vidjela sam sta sam onda propustila. Banja mi je izuzetno prijala, narocito „vruca kada“ sa sumpornom vodom ili bolje receno ovo sto je Dedo vec naveo „djakuzi ili kako „domaci“ kazu virlpoolbecken“.

        Sto se tice isijasa ili upale zivca kojeg sam imala duz citave noge, bol je bio toliko jak da se nisam u pojedinim momentima mogla normalno kretati. Sve sto sam koristila od lijekova nije pomoglo i onda sam procitala da izmedju ostalog pomaze caj od zobi. Kako sam prvi put uopste cula da postoji caj od zobi, istrazivala sam dalje kako se spravlja, i pila sam ga prije banje a pijem ga i sada, jer sam potpuno ubijedjena da mi je pomogao, tako da vise uopste nemam taj bol niti tu neugodnu upalu zivca. Inace, zob ima toliko sirok spektar djelovanja da je pravi tonik za organizam.

        Caj od zobi pripremam tako sto cetiri supene kasike zobi dobro operem u vodi, stavim u litar kljucale vode i kuham na laganoj vatri 20 min. Kad se prohladi pijem sasvim mlako bez bilo kakvog dodatka a moze i sa malo limuna tri puta na dan.

        ZOB

        Zob je jedina zitarica koja ima vise bjelancevina, a manje ugljikohidrata u odnosu na ostale zitarice. Bogat je izvor aminokiselina, vitamina i minerala medju kojima narocito:

        vitamina A (betakarotena), vitamina B (B1,B5,B6), vaznih za pravilan rad zivcanog sistema, te vitamine E i K

        Sadrzi minerale Ca, Mg, P (osnovni elementi kostanog tkiva), te Fe, Zn, Cu, Mn, vazne za metabolizam stanice i stvaranje crvenih krvnih zrnaca

        Radi se o dobrom izvoru vitamina B, te je zbog toga jedan od najboljih lijekova za oporavak zivcanog sistema, tjeskobe, malaksalosti i zivcane iscrpljenosti, pa je, osim hranjive vrijednosti, zob jedan od najucinkovitijih nacina za smanjivanje kolesterola u krvi.

        Zob se preporucuje kod lijecenja cira na zelucu, zuci, reume, oboljenja bubrega, dijabetisa, upale zglobova, kronicnog zatvora, krstobolje, bolesti jetre, caj je jednostavno pravi eliksir i tonik za organizam i prociscava ga.

        Zob je neobicno vazna u dijetalnoj ishrani bolesnika posto je lako probavljiva i u sebi sadrzi sve vaznije vitamine i minerale. Koristi se za lijecenje malokrvnosti, raznih kataralnih upala probavnih organa, a djeluje na regeneraciju cjelokupnog organizma.

        Zbog lakoce sa kojom se probavlja, zob se preporucuje oboljelima na zelucu, a isto tako i osobama sa bronhijalnim smetnjama.Zob se takodjer pokazala kao jedan od jacih prirodnih lijekova u borbi protiv proljetnog umora i za jacanje imuniteta. Caj od zobi, umiruje kasalj. Na pola litre vode kad zakipi stavi se dvije na vrh pune zlice zobi i kuha se minimalno 20 minuta na laganoj vatri poklopljeno.Procjediti caj i piti toplo.

        Novija istrazivanja pokazala su da zobeno vlakno moze znatno smanjiti kolicinu holesterola u krvi, pomoci u borbi bolesti srca, povisenog pritiska, pretjerane debljine, prosirenih vena.

        Irfan-tekija
        Participant
          Post count: 681

          Zob je jako djelotvoran za bolesti koje je ponekad ovdje vec spomenula. Medjutim, treba biti jako pazljiv prilikom konzumiranja istog. Naime, nije preporucljivo konzumiranje bez pauza. Moze da se pije 21 dan,naj vise 1 litar dnevno, pa se pauzira 10 dana. Nus pojava kod dugotrajnog konzumiranja moze da bude ostecenje sluzi zeludca i jetre. Takodje se spominju i druga ostecenja.

          Zato oprez prilikom trosenja napitka od zobi.

          Dedo
          Participant
            Post count: 1243

            Kao star insan prozivio veci dio vijeka pa ponesto i naucio na sopstvenim greskama,a nesto i od drugih cuo.Sa ovom temom trebamo jedni drugima pomoci iz sopstvenog ili iskustva iz svoje sredine u kojoj zivimo.Pa i ako neko ima nekih problema ne mora direktno reci da to njega interesuje, to se moze i drugacije upakovano upitati.Smatram da niko nije zelio ni da ga zaboli zub al sta ces kad neko ima nekih problema lijepo je upitati mozda je neko imao slicnih.Uvijek ima neko ko je imao slicnih problema pa ce mozda napisati kako je doslo do poboljsanja ili ozdravljenja.Nekada su vazni i stari recepti jer ni to nesmijemo zanemarivati. Moj (kucni )ljekar kako bi mi to rekli je internista,pa posto smo i kucni prijatelji vise puta ga zamaram sa pitanjma,nasto se moja visegratka ljuti. Staces kad sam dosadan odgovaram uvijek kao papagaj,dok se Dr.Heilinger smije,pusti ga samo neka pita.Ipak ostajem pri tome da on zna vise i da se od njeg moze dosta nauciti, jos kad nekosta nista jos bolje.

            Tako za ovaj put mogu vam prenijeti da je narodna bolest reuma i da pod tom bolesti ima oko ili preko tri stotine naziva obolenja a sve se prosto nazivaju reuma.Kako rece moj prijatelj Dr. Heilinger najbolja pomoc za sve vidove reume je gimnastika,koju ja takode upraznjavam kad god imam vremena.Ja licno po savjetu fizioterapeuta radim vjezbe 5 Tibeta koje se sastoje od prosirene verzije 7 vjezbi u trajanju od 20 min.Svaki put pesle odradeih vjezbi odlezim po desetak minuta,i vjerujte ima efekta.

            Koliko ko moze lijepo je svakodnevno uzimati po jednu tabletu(kapsolu)vitamin B komplex,sto znaci cijela grupa vitamina B1.B2.B3.(Nijancin)B5.B6.B12. Svi na okupu.Nikome ni u kojoj mjeri nebi trebalo smetati samo koristiti.
            Kazu da B vitamin stvarno koristi kod oboljenja od reume, kao i kod svakodnevnih problema,potpomaze cijeli organizam.Sada ima i jos jedan naziv za gimnastiku
            Uspijeh je zagarantovan,al to drugom prilikom.

            Kaza
            Keymaster
              Post count: 6138

              Evo nam Dedo otvori jos jednu plahu temu. Bar za nas starije, jer bezbeli ova omladina jos ne razmislja o tome. Nije cudo jer i sami smo takvi bili. Kako koja godina dolazi mi pocinjemo sve vise pricati o zdravlju. Sa razlogom, jer se polahko pocinje osjecati teret proslih godina. Da li mora biti bas tako?
              Pa i ne mora ali se svemu ovome valja pristupati sa pamecu i prirodnom logikom. Nazalost , mi smo prirodnu logiku zametnuli i pokusavamo na vjestacki nacin da regulisemo ono sto bi trebalo na prirodan nacin regulisati. Nadam se da me razumijete. Covjek je svojim djelovanjem ucinio da nam sve bude vjestacko pa i mi sami. Od toga sve manje ostajemo ljudi a vise brojevi koji se krecu izgubljeni na ovom dunjaluku. Sve su prilike da cemo mi brzo sebi dohakati.
              Zelim prokomentarisati ovo oko unosenja vitamina u organizam. Ja sam za to da se oni u organizam unose prirodnim putem, tj. hranom. Hrana je alfa i omega naseg zdravlja i normalno bi bilo da organizam uzima ono sto mu je potrebno. Nismo svi isti. Nekom fali zeljeza ,nekom zlata :laugh: , nekom opet vitamina B ili neceg drugog pa prema tome ne znaci da ce meni pomoci ono sto je nekom drugom vec pomoglo. Svakako to ne znaci da ne trebamo oko toga komunicirati. Saznanja i savjeti mogu puno pomoci jer navode na razmisljanje.
              Negdje sam slusao da unosenje vitamina putem tableta najcesce nema efekat koji mi ocekujemo. Najlosije je organizam navici na takve stvari. Kada ga jednom naviknete na tablete onda on gubi sposobnost da to uzima onako kako je majka priroda regulisala i onda , sto reko Dedo, se napravi veresija od gotovine.

              Imam jednog kolegu koji svaki sat uzima kremu i maze ruke. Pitao sam ga zasto to radi? Veli mora jer ne moze izdurati da su mu ruke grube. Njegove ruke vise nikada nece moci bez kreme a morale bi biti jer priroda nije predvidjela kremu. E kad sam to vidjeo rekao sam da cu ih nakremati bas u nekim ekstremnim slucajevima. One same moraju da se regeneriraju.

              Isto tako uzimanjem vitamina u tabletama vi organizam navikavate na gotovo i on gubi prirodnu osobinu da to sam regulise i uzima iz hrane koliko mu je potrebno. Pa i najkrvolocniju zivotinju kada pripitomite i naucite da ce dobiti hranu bez truda ona prestane biti ono sto jeste i njen povratak u prirodu postaje opasan po njen zivot i opstanak.

              Zato predlazem da ovu temu povezemo i sa ishranom jer se to ne moze odvojiti jedno od drugog.
              Fizicke aktivnosti i vjezbe o kojima govori Dedo su vrlo vazne samo sto mi eto nemamo vremena za nas pa to vrlo cesto ne upraznjavamo. Sam sam takav. Kud god krenem ovdje u Aacenu udaram na zatvorene bazene, sto sa obicnom sto sa termalnom vodom ali eto kao nemam vremena da to sebi priustim. Citav Aachen lezi na termalnim vodama i po tome je poznat a ja cekam godisnji da odem na Ilidzu u banju. Ljudska glupost i tvrdoglavost.

              Nadam se da cemo u ovom kutku cuti svasta pametno i da cemo poceti razmisljati kako da se vratimo majci prirodi.

              Mare
              Participant
                Post count: 1546

                GRIPA
                – U 2 dcl vode ukuhaju se 4 kasike prave, fino mljevene kafe. U to se nacijedi sok od jednog poveceg limuna, uliju 4 kasike ruma i sve zajedno popije u trenutku napada groznice.

                Dedo
                Participant
                  Post count: 1243

                  A ovaj recept je sigurno prosao kod mnogih pod izgovorom da malo cvrcnu,sigurno si ga Mare koristio u Legionnarima.al sto je tu je neka bude bir iladz.

                  Mare
                  Participant
                    Post count: 1546

                    Nije Dedo u Legiji smo ujutro pili Kolonijalnu Kahvu.Recepat da se zagrijes i da se probudis.Jedna cetvrtina kahve i tri cetvrtine Ruma.ZivijoB)

                    Dedo
                    Participant
                      Post count: 1243

                      Ovom prilikom nesto o uravnotezenoj ishrani.

                      Kasiku mljevenih sjemenki od;
                      Suncokreta,bundave,i lana (cetena)

                      Integralne zitarice
                      psenica,raz,zob,i kukuruz

                      Povrce: soja,grah,sa povrcem
                      hljeb od integralnog brasna

                      Svjeze voce:
                      jabuke,kruske,banane

                      Lisnato i korjenasto povrce
                      kelj,spinat,boranija,grasak,i paprika

                      Razrijedeni sokovi,biljni ili vocni cajevi
                      po potrebi (minimum 1,5 litara dnevno)

                      Integralne sirove namirnice
                      kada je gog to moguce

                      Svojoj svakodnevnoj ishrani dodajte
                      1000mg vitamina C na dan

                      Izbjegavajte przenu,zagorjelu i prepecenu hranu i
                      suvise masnoce zivotinjskog porijekla

                      Izbjegavajte secer u bilo kojem obliku,rafinisane i druge
                      namirnice sa dodatkom hemijskih aditiva,svedite na
                      minimum unosenje alkohola,kahve,i cigareta.

                      Nastavice se

                      Pretpostavke za dug i zdav zivot.

                      Dedo
                      Participant
                        Post count: 1243

                        DOBRE I LOSE NAVIKE U ISHRANI

                        Dobre navike pretoistavke za dug i zdrav zivot

                        Koristiti namirnice koje stvaraju baze: sve vrste svjezeg voca,povrca,riba grah,itegralna zita,cajeve.

                        Koristiti namirnice siromasne masnocom: jogurt nemasni sir,
                        mlijeko od soje,grah povrce,i voce.

                        Koristiti sporo oslobadajuce secere: svjeze voce, nepreradene integralne zitarice,heljdine i sojine proizvode.

                        Koristiti bjelancevine od: mlijeka,jaja,graha,ribe,sjemenke badema,lana(sjeme od cetena)i bundave.

                        Koristiti namirnice bogate kalijumom: voce,i povrce.

                        Koristiti nerafinisane namirnice: sjemenke samljivene,integralne zitarice,grah,i heljda.

                        LOSE NAVIKE: pretpostavka za kratak i nezdrav zivot

                        Stetne su namirnice koje stvaraju kiselinu: sve vrste mesa,mlijecni proizvodi,secer,cokolada,vece kolicine masnoca.

                        Stetne su namirnice bogate masnocom: masti animalnog zivotinjskog porijekla.

                        Stetne su namirnice bogate bjelancevinama zivotinjskog porijekla:govedina,jagnjetina,piletina,ukoliko se uzimaju u vecim kolicinama.

                        Stetne su bjelancevine sa brzo oslobadajucim secerom:bijeli secer,sve vrste sirupa,i drugih proizvoda od rafiniranog secera.

                        Stetne su namirnice bogate natrijumom: neke vrste sira,cips od krompira,konzervirano meso.

                        Stetne rafinisane namirnice su:Bijelo brasno,bijeli secer,bijela mast,bijela sol,(cetiri bijela zla za ljudski organizam)

                        sledeci put je savjet za ispravan: COVJEKOV DNEVNI RITAM

                        .

                        Dedo
                        Participant
                          Post count: 1243

                          COVJEKOV DNEVNI RITAM

                          Prije dorucka

                          Gimnastika 15 minuta

                          Dorucak

                          Caj zatim banana,zobane pahuljice,malo voca mljevene sjemenke.

                          Rucak

                          Mnogo sirovog i kratko prokuhanog povrca sa jelom od heljdinog
                          proizvoda,skuhanim grahom,rizom i sl.

                          Poslije podne

                          Voce i malo sjemenki badema ili bundave,polucasovno vjezbanje.

                          Vecera

                          Nesto lagahno i neka bude bar dva sahata prije spavanja.

                          Irfan-tekija
                          Participant
                            Post count: 681

                            Pa dje je meso Dedo. Kake pahuljice, kake travurine, MESO, Samo Meso i ujutro i napodne i uvece, I opet sve izmedju samo meso, i moze koja kaljka krompira.

                            Mare
                            Participant
                              Post count: 1546

                              Jel ovo Irfo:woohoo: Fali malko krompiraB)

                              ponekad ovdje
                              Participant
                                Post count: 1139



                                Evo iz ovih Dedinih savjeta povadih ono sto je vezano za secer i da dodam da vec dugo medom sladim i kafu i caj….

                                Na internet stranicama se odskora pojavio text koji govori o veoma velikoj ljekovitosti meda koju je na svojim pacijentima isprobao jedan turski ljekar iz Istambula:

                                Šta sve možemo liječiti medom

                                – Ako se uzme 100gr. meda sa saćem i u avanu izmiješa sa topljenim lojem iznad repa govečeta ili ovce pa tu mješavinu previjemo na krsta i tako nastavimo tri dana, potpuno nestaju bolovi u krstima.
                                ——————————————————————————–
                                – Pijući rastopljeni med svi flekovi na crijevima potpuno se očiste.
                                ——————————————————————————–
                                – Jesti med znači imati izvanrednu snagu i pamćenje.
                                ——————————————————————————–
                                – Ako se med rastvori u toploj vodi i pije stvara se stolica.
                                ——————————————————————————-
                                – Ako se med rastvori u hladnoj vodi i pije zaustavlja se stolica.
                                ——————————————————————————-
                                – Upotreba meda pročišćava se krv i olakšava njeno strujanje po tijelu.
                                ——————————————————————————-
                                – Med je jedini pravi lijek protiv lupanja srca.
                                ——————————————————————————
                                – Med izaziva olakšanje u stomaku, a šećer izaziva tegobu.
                                —————————————————————————–
                                – Med koji se pije vruć on se za 7 minuta miješa sa krvlju, a hladan za 20 minuta.
                                —————————————————————————-
                                – Kad se jede med stomak proradi i ne trebaju prašci za probavu.
                                —————————————————————————-
                                – Med otklanja bolove očiju. Čistim prstom premazati preko očiju.
                                —————————————————————————
                                – Za malokrvne je med skladište krvi.
                                —————————————————————————
                                – Za bolesti kostiju med je vanredni lijek.
                                ————————————————————————–
                                – Oboljeli od žutice ako ujutro i naveče jedu med za petnaest do dvadeset dana nestaće žutice.
                                ————————————————————————–
                                – Med odstranjuje zakrečenje živaca.
                                ————————————————————————-
                                – Med pomaže u rastu i tjelesnom razvoju djece.
                                ————————————————————————-
                                – Nervoznim osobama i onima koje nemaju sna jedući med smiruju se živci.
                                ————————————————————————-
                                – Onaj ko jede med ne može imati tvrdu stolicu niti može dobiti hemoroide.
                                ————————————————————————-
                                – Ako se med razmuti u slatkom mlijeku ubija pantljičare u crijevima.
                                ————————————————————————
                                – Ako med premažete preko zagrijanog platna i zavijete preko vrata i grla, bolovi u grlu odmah prestaju. To se radi kod angine i kod prehlade krajnika.
                                ————————————————————————
                                – Ako se izvjesna količina meda izmiješa sa višnjama i tom mješavinom ispira grlo, nekoliko puta dnevno, neprijatan miris iz usta odmah će nestati.
                                ————————————————————————
                                – Med se upotrebljava kao lijek protiv bolesti “stalnih angina” zagnojene rane. To mjesto treba odmah premazati medom, a bolesniku treba dati da jede med 5 do 10 puta. Odmah će se osjećati poboljšanje.
                                ————————————————————————
                                – Med kada se jede presijeca bolove u stomaku.
                                ———————————————————————–
                                – Rane u crijevima i želucu med odmah liječi. U toku sedmice treba jesti 4 kg meda. Ako je moguće po toliko pojesti u toku tri sedmice, sve skupa mjesec dana od čira na stomaku neće biti ni traga. Ovo sam isprobao lično na 97 pacijenata i na kraju na mojem djetetu, dobio sam 100% pozitivan rezultat pod uslovom da ne postoje neka druga oboljenja, ozdravljenje je apsolutno.
                                ———————————————————————–
                                – Ako bole leđa ili kičma mjesta gdje se osjećaju bolovi premažite sa medom, a preko toga pospite tucani biber u prahu, tako držite tri dana.
                                Ako ovu terapiju primjenjujete prvi put onda postupak ponovite nakon nekoliko dana i bolova će nestati. Kronični bolesnici trebaju ovu terapiju ponavljati najmanje jednom godišnje, ili još bolje dva puta u godini za siguran rezultat.
                                ———————————————————————-
                                – Ubod pčela je lijek protiv reume, treba povremeno dopustiti da pčela izujeda reumatično mjesto ili dio tijela gdje se osjeća reuma.
                                ———————————————————————–
                                – Djeca koja mokre u postelju treba da jedu med pa će im prestati mokrenje.

                                Prof. Dr. Kolosau , Istanbul, Turska

                                Mare
                                Participant
                                  Post count: 1546

                                  Svake godine dolaskom proljeca zasijecala su se mlada stabla (breza, grab, bukva), sakupljali ljekoviti sokove i prema vrsti drveta dobivali imena: bazga, muso, mazdra i sl. Takvi sokovi, kazu farmakolozi, predstavljaju pravi zivotni eliksir nakon duge zime koja iscrpljuje i najzdravije organizme. Odlican su lijek protiv bubreznih tegoba, za ciscenje krvi i arterioskleroze.

                                Viewing 15 posts - 1 through 15 (of 103 total)
                                • You must be logged in to reply to this topic.