Kako sam obavio hadz (19)
Ponovno bacanje kamenčića na sva tri džemreta
III dan Bajrama
10.12.2008
Juče nam je rečeno da danas III dana Bajrama bacamo kamenčiće na sva tri džemreta u 14.00 i to na trecem spratu.
Okupili smo se ispred hotela i krenuli na Minu. Ponovo prolazimo kroz tunel i dolazimo na Minu. Gužva prilazima poprilično manja, nego predhodnog dana, a kod džemreta još manja i bilo je baš opuštajuće ovo bacanje kamenčića.
Bacat cemo kamencice na sva tri džemreta kao i juče.
Pogled na Minu slikano sa treceg sprata gdje se nalaze džemreta…
Sve je isto kod bacanja kamencica ali cu ja ponoviti kako sam to uradio….
Bacanje pocinje od Malog džemreta (El-Džemretu-s-Sugra), koje je najdalje od Meke. Tu smo dižući ruku bacili sedam kamenčića jedan po jedan učeći kod svakog „ALLAHU EKBER”.
Zatim smo krenuti malo naprijed, zastali tako da nam džemre dode sa lijeve strane, okrenuli se ka Kibli i ucili dove koje poželimo. Njabolje je izučiti jednu kratku i sadržajnu dovu jer policija i vojska neda da se tu zadržava duže…
Kada smo završili sa dovom, uputili smo se ka Srednjem džemretu (El-Džemretu-l-vusta), na koje smo bacili sedam kamencica, kao i na prvom, zatim smo se odmakli tako da nam džemre dode sa desne strane, okrenuti se ka Kibli i ucili dove kao i kod malog džemreta. I ovdje je lijepo izučiti jednu kratku i sadržajnu dovu jer policija i vojska neda da se tu zadržava duže…
Nakon toga, bacili smo sedam kamencica na Džemretul-Akabe i nakon njega ucenje dova nije propisano.
Hadžijski obredi koji su počeli odlaskom na MINU 06.12.2008 završili su se danas 10.12.2008 sa ovim bacanjem kamenčića. Mada po završetku Arafata mnogi Turci ali i ostali čestitju jedni drugima hadž i mi smo to isto činili ali smo danas ponovo jedni drugima čestitali hadž jer se ovim zaokružuju i završavaju obredi vezani za hadž….
Vratili smo se u hotel i odlučili smo da idemo u Harem i pored velike gužve. Krenuli Taxijem ali nidokle nismo stigli uhvatio nas je akšam izašli smo i klanjali u prvoj džamiji. Poslije akšama krenuli pješke u Harem i jaciju klanjali u Haremu. Ponovo uzeli Taxi ali ovoga puta smo relativno brzo stigli do hotela…