Mare
Participant
    Post count: 1546

    Zasto Tuzilastvo BiH ne trazi dokaze od NATO-a
    Sezdeset tri kutije raznih dokaza katalogizirane i dostupne Tuzilastvu…

    Tuzilastvu Bosne i Hercegovine dostupni su svi dokazi koje su NATO snage u BiH prikupile u brojnim akcijama i pretresima objekata i kuca optuzenih za ratne zlocine, potvrdzeno je Dnevnom avazu iz sjedista Staba Saveza u Sarajevu.

    No, kako saznajemo, iz Drzavnog tuzilastva nikada nisu izrazili ozbiljno interesiranje da veliku kolicinu dokaznog materijala koju je prikupio NATO pregledaju i vide ima li dokaza koji bi mogli biti vazni za postojece istrage o ratnim zlocinima i pomaganju u skrivanju zlocinaca ili za pokretanje novih procesa.

    Portparol NATO-a Derek Cepel (Chapell) u izjavi za Avaz potvrdio je da su svi dokazi i materijali dostupni Tuzilastvu, ali da oni nisu bas tako cesto pokazivali interes.

    – Prikupili smo tokom ovih godina 63 kutije raznog dokaznog materijala, fotografija, hard diskova, racunara, mobilnih uredzaja, dokumentacije, pisama i izjava i sve to uredno je katalogizirano. Ne vidim razloga da im, ako nam oni to zatraze, sve to ne ucinimo dostupnim – kazao nam je Cepel.