KULETA
(price o majstorima Halimagi Catovicu i Salimu Hodzicu, Coti)
Nije mi namjera danas pisati o raznoraznim dozivljajima i dogadjajima sa mnogobrojnih i visezimskih kuletarica u nasem dijelu Rogatice, a na lijevoj obali Rakitnice, vec o dvojici vrsnih majstora koji su itekako zasluzni za to nase lijepo provedeno djetinjstvo u zimskom periodu. Majstori koji su pravili nasa kuleta, Halimaga drvene a Coto zeljezne dijelove.
Kad u Gracanici predjes most u Vrbanju ulica ide odmah desno uzvodno, paralelno sa rijecicom Gracanicom i odmah se samo govori da su kuce bile sa lijeve strane ulice jer sa desne su se nalazila prala i kamene stepenice koje su vodile do njih.
Nase majke i sestre su tu birvaktile prale ves a mi pravili kupalista.
Jedno od prvih urbanih odnosno mahala u nasoj Rogatici, poslije Tekije, tako kazu.
Prva kuca fakticki bijase kuca Suljage Mehmedovica i njegova kuca imade jedina pralo sa lijeve strane nizvodno a sve ostale uzvodno tj. sa desne, bar sto se tice te ulice.
O Suljagi sam piso u jednoj od mojih prvih prica u ovoj temi.
Iza njegove kuce bijase kuca brata mu Mujage i oni su koristili isto pralo, koo braca rodjena i bili.
Dalje se nastavlja kuca Hasibage Delije i sina mu Halila, pa onda kuca Avdage Krluca.
Njih samo spominjem ovako iz razloga jer cu i o njima, svakom jednom ponaosob, napisati po jednu pricu.
Poslije Avdagine kuce dolazi kuca Halimage Catovica….
Halimaga
Lijepa kuca za ta vremena i imade dva ulaza pa tako i dvije avlije. Kuca pored same ceste a avlije s obadvije strane sa lijepim kapijama i natkrivenim zidovima tako da sa ceste nisi mogo vidjeti u avliju.
A kad udjes u bilo koju avliju onda otvoreno sve gore do na Pricijak, cvijece svuda i velika posijana basca a iza vocnjak pod travom.
Sve su to tako uredno drzali vrijedni stanovnici ove kuce, Halimaga i njegova hanuma Pemba.
Mozda su imali i vise djece ali se ja sjecam samo sina Farke.
Stariji nekoliko godina od mene, zavrsio skole u Sarajevu pa se vratio i radio u Rogatici.
Farko fin onako tih i miran, ko i roditelji mu, uvijek se lijepo pito sa svima pa tako i sa nama mladjom rajom.
Teta Pemba cestita, tiha, uredna i vrijedna domacica, uvijek joj je sve bilo cakum-pakum sto bi rekli nasi a to je znacilo da je sve cisto, uredno i na svom mjestu.
Drzali su izmedju ostalog i dosta kokosi, pa nek nam halale a znali smo ko djeca upasti i odnijeti nekoliko jaja, ali samo u proljece dok jos nije bilo voca i povrca.
Kaku serpicu, onije jaja, sibicu, oguljine od crvenog luka, malo soli u novinu i flasu vode, pa na Pricijak.
Kuhali bi ona jaja onako sa oguljinom od luka i ona bi dobi crvenkastu boju i imali bi sarena jaja…..
A Halimagi islo sve od ruke ko da je imo dvije desne ruke.
Jos u ljeto bi nasi stari naruci kuleta za djecu kod Halimage, velika guzva pa valja dugo cekati.
Kad bi nas babo povedi da naruci kuleta bili bi najsretniji na svijetu, zbog kuleta koja ce mo dobiti ali i zbog toga sto nam se pruza mogucnost da zavirimo u tu carobnu odaju iz koje izlaze gotova kuleta.
Kasnije bi pricali i mastali sta smo sve tamo vidjeli.
Imo Halimaga radionicu u magazi ispod kuce pa bi mi kasnije virili kroz prozor i pitali Halimagu jesul to nasa kuleta i kad ce biti gotova.
Kad bi nasa bila na redu onda bi dolazili svaki cas i virili mada se slabo sta moglo vidjeti unutra.
Nije Halimaga pravio samo kuleta nego i razna kolica, drzalice za halat i sta ti ja znam sta sve od drvenarije.
Zadnji put sam Halimagu vidio u Kaknju ratne ’94.
Veli meni tada stari Rogaticanin Hamdo Smajlovic da idemo malo kod Halimage.
Sin mu Farko ozenjen iz Kaknja tako da su se oni tu nasli…..
Halimaga osto zadnji u Gracanici a da nije ni znao, ko ono narod se krio od cetnika i njihovih krvoloka.
Da li je neko od cetnickih kokosara doso da pljacka i naso ga negdje oko kuce, govoreci mu sta ce on tu kad je sav narod istjeran, zarobljen ili pobijen i uputio ga da ide u koncentracioni logor u srednju skolu…
….. nadjosmo ja i Hamdo starog Halimagu u podrumu prijateljeve kuce opremio sebi stolarsku radionicu i majstorise li majstorise, isto ko u Rogatici birvaktile.
Ostario, pognutih ledja, francuzica na glavi, djozluke velike dioptrije, i u tamnoplavom radnom mantilu.
Halal ti vjera Halimaga…..
Kuleta :)