Dedo
Participant
    Post count: 1243

Priznao krivicu i izvukao se sa samo pet godina zatvora: Ne prođe ni jedan dan da ne pomislim na Bošnjaka kojeg sam strijeljao
    Autor Fena 2011-03-11 12:41:00

Kušić je 25. februara ove godine s Državnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od pet godina

Nakon što je prihvatio Sporazum o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Zorana Kušića, nekadašnjeg pripadnika Centra za obuku „Jahorina“, na pet godina zatvora za zločine protiv čovječnosti počinjene u Srebrenici.

“Ova kazna će se možda nekima činiti blaga, ali imajući u vidu da se optuženi nije dobrovoljno prijavio u jedinicu, te da je prisilno deportovan na ratište, kao i da se obavezao da će sarađivati s Tužilaštvom na rasvjetljavanju zločina na području Srebrenice i svojim iskazanim kajanjem – smatram da će visina kazne u ovom slučaju postići svoju svrhu”, kazala je pri obrazlaganju presude sutkinja Minka Kreho.

Kušić je 25. februara ove godine s Državnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivnje, koji je predviđao da mu se izrekne kazna zatvora u trajanju od pet godina. Optuženi je priznao da je 14. jula 1995. godine, postupajući po naređenju starješine, u blizini skladišta Zemljoradničke zadruge “Kravica” (opština Bratunac) ubio zarobljenog Bošnjaka, pucajući mu iz automatske puške u leđa.

“Žao mi je što sam ubio tog čovjeka. Kada bih mogao da vratim vrijeme, sigurno ne bih tako postupio. Iskreno se kajem i izvinjavam porodici koju sam unesrećio. Ne prođe dan da ne pomislim na to. Volio bih da odmorim svoju dušu”, kazao je Kušić.

Dedo dodao:
    Dali se moze ovo tretirati kao normalno da se ratnim zlocincima daju mogucnosti ako se pokaju za ubijenih hiljadu muslimana dobije smijesnih pet ili sest godina.Stvarnost vise ne postoji ovo je sve samo san.Dok se ratni zlocinci setaju po Beogradu nomalnom svijetu se trlja nos da su nedostizni,a pasiji brat naseg najveceg zlocinca Kusica se najednom kaje za zvjerstva pocinjena u Srebrenici i drugim mjestima.Bas u isto vrijeme se hapse rodoljubi Bosne i Hercegovine po ustaljenom scenariju sa nekakvih potjernica iz smrdije samo da bi skrenuli paznju sa onih s`kojima svaki dan jedu i piju smrdski politicari javni tuzioci zajedno sa Ljajicem.Isti pasiji sin je i dan danas clan ravnogorskog cetnickog pokreta pa sta reci na sve ovo.

Kako se navodi u optužnici, Kušić je bio pripadnik Centra za obuku “Jahorina” Specijalne brigade policije (SBP) Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Kušić je oslobođen obaveze plaćanja troškova sudskog postupka, a porodica žrtve i oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Osuđeni je upućen na izdržavanje kazne.

Krivicu za isti zločin – ubistvo jednog zarobljenika u Kravici 14. jula 1995. – pred Sudom BiH je u septembru prošle godine priznao i Milivoje Ćirković, također bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina”, koji je osuđen na pet godina zatvora, dok je Vaso Todorović, bivši pripadnik Drugog odreda SBP-a, u oktobru 2008. priznao krivicu za učešće u ubistvima više od 1.000 Srebreničana u Kravici, te je osuđen na šest godina zatvora.

Dali je ovo sve moguce ili ja samo sanjam. Vela havle kako ostati normalan kod ovakvih novosti.ZALOSNO !!!!!