Mustafa
Participant
    Post count: 8282

Moje đačko doba u Sarajevu 12. dio

Četvrto upozorenje vaspitača – Čuvajte se švercera

Farmerke, famerke

Baščaršija je tada (a i sada) bila glavna turistička atrakcija grada Sarajeva.

Riječ Baščaršija potječe od riječi “baš”, koja znači “glavna” na turskom, tako da Baščaršija znači “glavna čaršija”.
    Baščaršija je stara sarajevska čaršija, te historijski i kulturni centar grada.
    Veliko nam je zadovoljstvo bilo otići na Baščaršiju..

”Ko se jednom napije vode sa Baščaršije”, su stihovi jedne pjesme koja je bila popularna u to doba…

Za nas u to vrijeme Baščaršija je bila interesantna zbog nekoliko stvari:

Bar jedanput-dvaput mjesečno išli smo na ćevape, da malo sebi damo oduška i da malo promijenimo jednolični domski jelovnik.

Isto tako bar dva puta mjesečno smo posiječivali burekdžinicu i jeli po vlastitom izboru – mada je krompiruša zbog prihvatljive cijne imala prioritet.

Posjete slastičarnama – pogotovu smo znali ići mahsuzije na tufahiju u Egipat ali smo kasnije imali jednu našu privatnu slastičarnu koja se nalazila na Baščaršiji (ca.40 metara kada se ide prugom prema Vječnici). Tu su kolači bili puno jeftiniji a nama je to odgovaralo.

Kasnije smo ovu varijantu primjenili i sa burekdžinicama i ćevapćinicama gdje su pite i ćevapi bili bar 10-15 % jeftiniji…

E sada ono što su nas savijetovali vaspitači. Čuvajte se švercera!

Kraj sedamdesetih i početak osamdesetih su bile zlatne godine šverca. U modi su bile farmerice i naravno da smo svi željeli da ih imamo.

U gradu je postojao ”Komision” u ulici Ferhadija ali je bila prava hrabrost uči u njega a još veća hrabrost nešto kupiti u njemu. Razlog za to su šverceri koji su išli Ferhadijom gore dole i nudili svakom prolazniku farmerice.
    Farmeke, farmerke!
    Farmerica, farmerica!
    Hoš kupit farmerke…

Bilo ih je na stotine na potezu Slatko čoše – Egipat…

U modi su bile farmerke Super Rifle, Carrera i Doringo

Šverceri su sa svojim ponašanjem ipak ulijevali neki strah, bar nama domcima (prva I druga godina)

Sjećam se jednog događaja kada je moj dobar jaran i školski drug Guta Zijo (inače sa Sedrenika) htio da kupi Farmerke.

Pita mene Mujo (tako sum e zvali u razredu) hoćeš li danas samnom da kupim farmerke?
    Hoću – rekoh mu.
    Evo ti lova neka je kod tebe, pa ti plati ako izaberem neke farmerke.
    Dobro rekoh i on mi dade pare.
    Dođemo blizu Komisiona odmah njih oko 10 pravo na nas.

Farmerke, farmerke.

Kaže Zijo ovom jednom – Ja hoću da kupim farmerice.
    Dobro buraz, hajte sa mnom, pošto vidje da sam i ja sa njim…
    Nedaleko u jednoj sporednoj ulici uđosmo u jedan ulaz neke stare zgrade…
    Hajmo u podrum kaže on…
    Mi se gledamo…
    Siđosmo dole – mračno ne vidi se ljudski..
    Evo buraz, izvadi iz kese farmerke, i daje ih Ziji i dodaje, neki dan ja donio iz Trsta..
    Zijo hoće samo Carerra, a kod njega Rifle.. Sumnjivo nam odmah, jer po nekim pokazateljima vidimo da nisu orginal…

Pita ga Zijo imaš li Carerra.
    Ma ima buraz, eto me za minut…
    I izađe, mi ga čekamo…

Vrati se brzo, nosi Carrera, sve skoro isto samo druga etiketa…
    On hvali farmerice i non stop priča..
    Hvali Ziju kako ga ima šta i kako bi trebao da trenira boks.
    To je ponovio bar 5-6 puta… Neda nam ni da komuniciramo…
    Vidi Zijo da nisu orginal ali nije baš zgodno sad ga odbiti – jer bi u suprotnom moglo biti nezgodno….

Kupimo mi te farmerke Carerra da bi izbjegli neželjene posljedice – mada su bile daleko od orginala….

Inače cijene su se znale koliko šta košta i varirale su možda do nekih 10-tak posto..

Sigurno je bilo tu svakake raje i onih koji su išli u Trst i onih koji Trsta očima vidjeli nisu, i onih koji su preprodavali tuđu robu.
    Uglavnom to je nešto što je ostavilo pečat jednom vremenu (na potezu Slatko cose-Egipat) a svodilo se na samo na jednu riječ, koja se izgovori dva puta:

Farmerice, farmerice
    ili farmerke, farmerke…

Nastaviće se…