Moje đačko doba u Sarajevu 5 dio
Formula 4
Druga ineresantna priča vezana za ulicu Porodice Foht jeste rok sastav Formula 4.
Gitarista i lider sarajevskog (hard-rock) banda “FORMULA 4”, koji je prašio ’70 ih i ’80 ih godina je Ljubiša Racić. Oni su četso vježbali u jednoj kući na početku ulice Porodice Foht, tako da su se zvuci roka širili svuda unaokolo.
Kada se krene Ulicom Porodice Foht iz grada prema Vrbanjuši na dijelu gdje ova ulica iz ravnog dijela počinje ići uzbrdo, sa njene desne strane nalazila se kuća odakle su stizali zvuci hard-rocka…
Iz škode koju je vozio Racić svakodnevno su se iznosili ili unosili instrumenti, pojačala…
Često smo ovdje znali zastati da na par minuta čujemo soliranje jednog od najvećih sarajevskih gitarista, BiH pa i bivše države.
Istina je, Racić i band nisu nikad napravili neku veliku karijeru, mada su bili predgrupa skoro svim bendovima koji su dolazili u Sarajevo.
Karakteristicna poza Ljubiše Racića prilikom svirke na “stage-u” bila je ona hendriksovska, sa gitarom iza leđa! Osim toga u žaru svirke, sa gitarom, skakao je i pravio salto.
Mnoge su različite kritike o njegovoj svirci ali se ja ipak slažem sa onima koji kažu da je jedan od najkompletnijih gitarista sa prostora bivše SFRJ.
Spominjem ovu grupu jer su sa svojim probama i ”bukom” bili dio naše svakodnevnice. Nisi mogao proći i ne čuti zvuke, solo gitare, basa, bubnjeva.
Bilo je interesantno stati tu pored kuće na par minuta i slušati strane i domaće hitove, soliranja na gitari, i posmatrati da li će sa okolnih starih kuća pasti koji crijep ili možda koji prozor…
Nama je to bilo interesantno, a da li je bilo interesantno njegovim komšijama, nije mi poznato.
U vrijeme kada je 1970. osnivao Formulu 4, s njim su bili basista Brane Likić (kasnije osnivač Rezonanse), bubnajr Senad Begović (kasnije u Teškoj industriji) i ritam gitarista Zlatko Nikolić.
U Formuli 4 su se članovi često smjenjivali. Jedno vrijeme u postavi je bio Selver Brdarić, kasnije pjevač Coda, pa Sanin Karić, a s Dugmetovcima je nešto manje od godinu dana svirao i sam Racić. Dogodilo se to 1976., kada je na turneji mijenjao na basu Zorana Redžića, odsutnog zbog odsluženja vojnog roka.
U skromnoj diskografiji Formula 4 je 1976. objavila pjesmu Brane Likića ‘Kakvo veče mala moja’ i 1978. singl ‘Mladi smo mladi mi’.
No, puno su poznatiji bili po koncertima, kada su izvodili obrade svjetskih klasika hard rocka, a Ljubiša Racić bio u prvom planu sa svojim leopard odijelom i neobuzdanim nastupom. Zbog toga su i pozvani na Boom festival 75, svirali na svim rock maratonima Želimira Altarca Čička, bili predgrupa Ribljoj čorbi na Tašu 1979. godine, ali i mnogim grupama koje su svirale u Skenderiji …
Nastavice se