Nakon svih tih golgota i strahota, nakon sreće ponovnog života sa okupljenom porodicom, mobilisali su nas ponovo. Šesnaestog oktobra 1995. godine postrojili su nas u Varešu, nas šest stotina i nešto, ostatak Žepske brigade i dodijelili nam položaje na Nišićkoj visoravni. Evo i do sada branimo našu BiH na drugim teritorijama, u ledenoj Okruglici, Nišićima, Brgulama i ostalim vareškim ratištima. Nastalo je primirje i potpisaše neke sporazume, u nekom Dejtonu, u Americi, prije dva – tri dana. Skoro da više i ne puca i dosta je mirnije. Ja provedoh dva dana muhabeteći* sa mojim Numom koji je bio raspoložen da mi pojašnjava put kojim sam se spasio, a nisam znao kud sam u stvari prošao. I pored moje želje da to jednog dana stavim na papir, onako kako jeste, inspirisao me i moj rođak Adil od kojeg dobih pismo iz Goražda, u kojem mi je detaljno napisao kako se spasila grupa sa kojom smo bili pošli u proboj na slobodne teritorije, već dalekog augusta.
Hladna je ova Okruglica. Pomalo zavejani dubokim snijegom, u kojem provodimo dane prepričavajući nedaće i patnje koje svako na svoj način preživje. Izginulo je mnogo ljudi u tom proboju, koji je trajao skoro mjesec dana. Neke grupe su i mnogo duže provele u čekanju u Žepi, na nekog ko će možda doći da ih prevede. Patrioti, heroji i plemeniti ljudi, poput Nume Krluča, odlazili su u daleku Žepu, dovodili Žepljake, bili ranjavani i čak ginuli. Jedan od poginulih je kapetan Asim Sulejmanović, koji je poginuo oko Jezernice u pokušaju prevođenja Žepljaka.
Krajem oktobra, tačnije 29. oktobra 1995. godine, prvi dan kada smo primili liniju na Nišićkoj visoravni od neke sarajevske brigade, poginuo je Nusret Šehić, iz sela Luke. Poslije svega, lično ne vjerujem nikakvim primirjima i gluho bilo, kao da sam sebi utufio* u glavu da rat ustvari nikad neće ni stati. Možda je i blizu smak svijeta o kome svi pričaju, ili nešto sasvim treće. Već sam odavno izbjeglica i primjećujem da nas je preko glave svima, a ne možemo na svoje. Kuda dalje?
Okruglica, Vareš, 28. decembar 1995 god
Nastavice se