mirsad_d
Participant
    Post count: 4000

    Otkriće koje bi moglo da izmjeni shvatanje vremena i prostora: Njemački fizičari probili brzinu svjetlosti
    Danas u 13:27 h

    Dvojica njemačkih fizičara tvrde da su probila brzinu svjetlosti, prenosi “Telegraph”. Ovo otkriće moglo bi skroz da izmjeni naše shvatanje vremena i prostora.
    Prema specijalnoj teoriji relativiteta Alberta Einsteina bilo bi potrebno beskonačno mnogo energije da se objekat pokrene brže od 299.792.458 metara po sekundi, odnosno približno 300.000 kilometara na sat.

    Međutim, Dr. Gunter Nimtz i Dr. Alfons Stahlhofensa univerziteta u Koblenzu kažu da su narušili ključne postavke te teorije. Dva naučnika navode da su provela eksperiment u kome su mikrotalasni fotoni – energetski paketi svjetlosti – putovali “u trenutku” između para prizmi razdvojenih do 90 centimetara.

    Pretpostavke su da bi putovanje brže od brzine svjetlosti dovelo do niza bizarnih posljedica. Na primjer, astronaut koji bi se kretao brže od svjetlosti, teoretski bi stigao na svoju destinaciju prije nego što bi krenuo.

    Naučnici su istražili fenomen prolaska kroz takozvani kvantni tunel, što omogućava subatomskim česticama da obore zakone koji se naizgled ne mogu oboriti.

    “Ovo je jedino obaranje specijalne teorije relativiteta za koje ja znam”, izjavio je dr. Nimtz za magazin “New Scientist”.

    Izvor:24 Sata