Neđo Đerić u „prijateljskom“ izviđanju
Utorak, 5. maj 1992. god.
Osnovna škola u Žepi danas je prestala sa radom kao i sve druge ustanove, osim bolnice. Napetost i dalje vlada među stanovništvom. Primijećeno je novo grupisanje srpske vojske oko Sjeverske i Borika. Helikopteri i dalje dolaze iz Srbije. Neprekidno i svakodnevno puškaranje Srba nikako da prestane. Ponovo jedan čudan detalj. Danas je u prijepodnevnim satima našoj kući došao Neđo Đerić (Godimilje, tačnije iz zaseoka Kutezero), koji je naišao na grupu naših patrola i izviđača. Rekao im je da je pošao kod Saliha, mog Đede. Dojahao je na konju, ali su ga ovi pratili do naše kuće. Njegov dolazak je bio više nego sumnjiv i preduzete su opreznije mjere u rejonu Bokšanice, te se postavili osmatrače na njegovom putu nazad, šumom preko Tesle. Razloga nije imao, osim što se došao jadati kako su došla neka luda vremena, te kao da moli Đedu da se ostane u dobrim odnosima i da će se sve ovo prekinuti za koji dan. Pitao je Đedu kakva je ono vojska (čuj vojska, šaroliko obučeni civili) koja ga je prestrašila i da se tome nije nadao, da on nema oružja i tako niz nekih njegovih gluposti.
Đedo mu je, kako reče, skratio njegovo tobože jadikovanje i njegov strah koji ima od Godimiljaca (Muslimana) upitavši ga zašto je njegov sin Milan već odavno i javno uniformisan, te zašto je već bio na hrvatskim ratištima, zašto je naklonjen Kušiću, u čijem je sastavu i tako dalje. Dao mu je do znanja da Srbi poput njegovog sina Milana predstavljaju prijeteću opasnost Godimiljcima, a ne oni Srbima, te da je to javno dokazivanje sile prema nekom u susjedstvu kroz koje prolazeći pijan mitraljira. Đedo mu je rekao da mi njima, Srbima, poslije svega više ne vjerujemo i da je ”vojska” koju je vidio naša zaštita, te da mu više nije bezbjedno dolaziti na našu stranu sve dok se ne izmjeni ponašanje Srba sa Borike i dok ne dokažu suprotno. Đedo mu je skrenuo pažnju da je Bokšanica puna Žepljaka i da se neće dozvoliti ulazak nikakve vojske koja bi bila protiv naroda koji živi i želi živjeti u miru i spokoju, te da je krajnje nemoralno to što borički Srbi iz Han Pijeska drže Žepu u totalnoj blokadi, kao krdo stoke.
Nije Neđo tek tako na kahvu dolazio. Imao je on svoj zadatak i svoje izviđanje Bokšanice. Iako star (preko šezdeset godina) služi on dobro ”nebeskom narodu”. Na njegovom putu, u povratku kući, propraćen je sa sigurne distance skoro do kuće, gdje se nije primijetilo prisustvo nekih njihovih formacija. Ali formacije su bile odmah tu, ispred Neđine kuće (prema Godimilju) i to dva velika rova koja do sad nisu bila primijećena, puna uniformisanih bradonja kojima se Neđo uputio i ne svrativši u kuću. Pečat o njegovoj posjeti Vrataru je upravo sam stavio. Kužnuli smo situaciju i vratili se prema Tesli. Informisani su naši predstavnici i pojačat će se naše izviđanje.
Novi dokazi da Srbi ne odustaju od svojih namjera: Goražde je danas definitivno napadnuto, granatirano, mitraljirano, a tu su i nove žrtve, novi ranjenici. Bliži se večer, mitraljiranje ”komšija” i dalje je na snazi. Ulazimo u narednu noć neizvjesnosti i nesanice, a Babo priča o sutrašnjem sijanju krompira. Šta reći na sve to? Prvo, znam da ćemo cijelu noć naizmjenično biti sa stražama oko Jelika i sutra sijati krompir. Komentarisao se i Neđin dolazak, već nekoliko puta. Stanje je sve ozbiljnije i Đedo upozorava da se ne smijemo osloniti na postojeće straže i da mi moramo dodatno čuvati našu kuću. Babo ponovo o krompiru, žitu i o dodatnim radovima u predstojećim danima. Da je optimista, nije. Da ga je strah, nije. Vidi on šta se dešava, pa se nadam da zna šta radi i nije moje da razbijam glavu o tome. Od devet do jedanaest, pa ponovo od četiri do šest, moja malenkost je u pojačanju straža. Ponijet ću Đedinu lovačku dvocijevku jer sigurnija je po noći, a danju sam skloniji vinčesterovom karabinu. Jadni mi, ponekad pomislim. Oni neprestano šenluče, dok mi konstantno prebrojavamo metke da se slučajno nije koji izgubio. Njima helikopteri doturaju municiju i neku artiljeriju su postavili na Sjeversku, a mi na ”čekama” sa lovačkim igračkama.
Nastavice se